Черни лешояди са дарени на България от Испания, за да се бъде утвърдено завръщането на вида в страната ни

0
59



Общо девет черни лешояда – картали, са дарени на България от Регионалното правителство на Екстрамадура и Регионалното правителство на Андалусия. Това съобщиха от неправителствената организация „Зелени Балкани”.

Птиците идват от дивата природа на Испания. Те са преминали процедури на рехабилитация или лечение, след като са пострадали по различни причини в дивата природа. Птиците са били напълно възстановени в различни рехабилитационни центрове и е установено, че те са способни да оцелеят на свобода. Те са транспортирани до България със съдействието на испанската организация AMUS и Фондацията за опазване на лешояди Vulture Conservation Foundation.

Това е първата пратка лешояди в рамките на новия проект „Бъдеще за брадатия лешояд”. Неговата цел, заложена в Балканския план за възстановяване на лешоядите, е да бъде реализиран последният етап от възстановяването на едрите видове лешояди. 

„След като съвместният екип на „Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП) успя да върне изчезналия за страната вид – черен лешояд, както и да възстанови белоглавите лешояди в Стара Планина и Кресна, сега следващата цел е да се стабилизира популацията на черния лешояд, както и да се възстанови символът на българската природозащита – брадатият лешояд”, допълниха от неправителствената организация. 

Лешоядите са птици с изключителни ползи за обществото, тъй като в ролята си на „санитари на дивата природа“ ограничават разпространението на зоонози, като фаталната за животновъдството епидемия от чума по свинете. 

През февруари тази година черни лешояди заеха гнезда в Източните Родопи след 31 години. В същото време първите за 2024 г. две двойки черни лешояди снесоха яйца в Стара Загора.

/РИ/



Източник БТА