Чавдар Петров подрежда изложбата Живот до реката“

0
73


Истинската река е твой приятел и никога няма да те предаде, казва художникът Чавдар Петров. Новата му изложба „Живот до реката“ ще бъде представена в галерия „Арте“ от 8 до 20 април, съобщават организаторите.

„Река Дунав е широка и влачи спокойно, плавно мътните си води. Чавдар Петров – раздвоен между Русе и Видин – е динамичен, ярък и остър. Светъл и непредвидим“, казва проф. Десислава Минчева. По думите й Чавдар Петров е един от малкото художници, при които са така видими енергията и радостта от правенето на всяко платно. Изкуството му е като поетична приказка, написана от човек с детско сърце, който, колкото по-зрял става, толкова по-младежки, свежи и силни картини рисува. 

Чавдар Петров е роден 1955 в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. През 1980 г. завършва живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Художникът живее и работи в гр. Видин. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Видин, Пловдив, Париж и др. През 1995 г. пребивава в ателиетата на Cite des arts в Париж. Носител е на награди от тематични изложби на СБХ, Габрово (“Човекът и трудът“ (1985) и „Международно бианале на хумора и сатирата“ (1994), Румъния (1998), Бургас (“Приятели на морето“ – 2010), а 2016 е носител на Националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“.

/ВСР

/ХТ/



Източник БТА