Хърватия отрече да е огнището на коклюш в Европа

0
64


След като изданието „Политико“ писа, че случаите на коклюш се увеличават в цяла Европа през последните месеци, подчертавайки, че  Хърватия е гореща точка в Европа, новината беше отречена от Хърватския институт за обществено здраве.

В официалното съобщение, публикувано в медиите, се казва, че болните от коклюш в Хърватия през последните месеци видимо намаляват.

„Ежеседмично публикуваме данни за броя на заболелите на сайта на Хърватския институт за обществено здраве. Актуализираме данните за пациентите с коклюш и от публикуваните данни става съвсем ясно, че има спад в броя на пациентите. През януари имахме над 900 заболели, през февруари спадът беше някъде над 400 пациенти, а през март имаше малко над сто болни. Това означава, че някъде има грешка в посочването на данните – или в датите или в броя на заболелите, казва епидемиологът от Хърватския институт за обществено здраве Саня Куречич Филипович, цитирана от Хърватската национална телевизия.

Ваксинирането на населението е от ключово значение за спирането на епидемията от коклюш в Европа и осигуряването на достатъчно количество ваксини е на дневен ред пред много от по-силно засегнатите страни в Европа, съобщи БТА.





Източник 24часа