Хунтата в Нигер сключи военен съюз с две африкански държави

0
117

©

Представители на бунтовниците в Нигер, които свалиха президента Мохамед Базум и взеха властта в страната, сключиха военен съюз с Буркина Фасо и Мали. Това съобщи в Х (Twitter) временният президент на Мали Асими Гоита.

“Днес подписах с държавните глави на Буркина Фасо и Нигер Хартата на Хартата на Липтако-Гурма за създаване на Алианс на държавите от Сахел (AES)  с цел създаване на рамка за колективна отбрана и взаимопомощ”, се посочва в публикацията.

Трите държави се борят да овладеят ислямските бунтовници, свързани с “Ал Кайда” и “Ислямска държава”, а отношенията им със съседите и международните партньори се обтегнаха заради военните преврати.

Икономическата общност на западноафриканските държави ЕКОВАС заплаши да използва сила за възстановяване на конституционното управление в Нигер, последната от страните, в която управлението беше сменено чрез преврат.

Мали и Буркина Фасо обещаха да се притекат на помощ на страната, ако тя бъде нападнат.

“Всяко нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече страни по договора ще се счита за агресия срещу другите страни”, се посочва в хартата на съюза, известен като Алианс на държавите от Сахел, допълва Reuters.

В трите западноафрикански страни, които подписаха хартата за създаването на съюза Сахел на 16 септември, имаше смяна на властта чрез преврат. В Нигер – в края на юли, през есента на миналата година – в Буркина Фасо и в Мали през 2021 г.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник