Хунтата в Нигер води преговори за “бързото изтегляне” на френските войски

0
152

©

Хунтата в Нигер е в преговори с Париж, които трябва да уредят “бързото изтегляне“ на френските войски от западноафриканската държава. Това заяви премиерът на страната в понеделник, след като масовите протести срещу чуждестранното военно присъствие продължиха и в този ден, предава “Анадолската агенция“.

Хиляди протестиращи се събраха през последните дни в столицата на Нигер Ниамей, за да протестират срещу присъствието на френски войски в западноафриканската държава, където военните свалиха избрания президент преди повече от месец.

Обръщайки се към хората на пресконференция в Ниамей по широкообхватни въпроси, министър-председателят Али Махаман Ламин Зейн заяви, че френските войски са в страната “незаконно“, след като военната администрация “анулира споразуменията, които им позволяват да бъдат на наша територия“.

“Те са в позиция на незаконност, но мисля, че продължаващият диалог трябва да позволи на тези сили да се изтеглят от страната ни много бързо“, заяви Зейне.

Нигер е домакин на около 1500 френски войници като част от регионални сили за борба с бунтовниците.

На 3 август военните лидери на Нигер обявиха отмяната на военните споразумения с Франция, решение, което Париж отхвърли, позовавайки се на липса на легитимност.

Зейн говори и за френския посланик Силвен Ите, който беше изгонен от страната миналата седмица, но отказа да напусне, дори когато военните власти отнеха привилегиите и имунитета му.

Премиерът заяви, че Ите, когото френският президент Еманюел Макрон приветства за неговата смелост, “не се е държал правилно като дипломат“.

“Това е презрение, което е неприемливо“, заяви той.

Междувременно Зейне отбеляза, че неговото правителство също така провежда дискусии с Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) относно възможността за вдигане “възможно най-скоро“ на тежките санкции, наложени на Нигер след политическата криза.

“Бяхме много отворени за диалог, така че не сме спрели обмена с ECOWAS. Това е продължаващ процес и се надяваме, че много бързо ще постигнем споразумение, така че тези санкции, наложени доста прибързано на Нигер, да бъдат отменени“, разясни той.

Относно възможността за военна намеса от ECOWAS за възстановяване на конституционния ред, Зейне заяви, че би било “несправедливо, ако решат да ни нападнат, но се предприемат всички мерки, за да можем да се защитим“.

Нигер беше потопен в смут на 26 юли, когато генерал Абдурахаман Чиани, бивш командир на президентската гвардия, оглави военна интервенция, която свали президента Мохамед Базум.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник