Руските хиперзвукови ракети са били насочени към помещенията, където са се намирали високопоставени служители на украинските служби за сигурност.
  • Напълно разрушена е триетажна сграда
  • Поразени са и американски ПВО системи “Пейтриът”
  • Ракетите са изстреляни от Крим

Серия от експлозии разтърси Киев в понеделник при поредно ракетно нападение на Русия срещу украинската столица. Местни издания съобщиха за 5 силни експлозии само няколко секунди след включването на сирените за въздушно нападение около 10:30 ч. местно време.

“Русия нападна украинската столица Киев с хиперзвукови ракети” – заяви сутринта американската посланичка в страната Бриджит Бринк, цитирана от агенция “Ройтерс”.

Командващият ВВС на Въоръжените сили на Украйна Николай Олещук съобщи, че две ракети са бил изстреляни от територията на Крим и са били насочени към центъра на града.

Репортер на “Ройтерс” съобщи, че колона от дим се издига и над източната част на града.

В резултат на удара е напълно разрушена триетажна сграда в центъра на украинската столица, но няма засегнати жилищни сгради, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

В същото време вестник “Киев пост” позовавайки се на свои източници в Службата за сигурност на Украйна (СБУ), пише, че ракетите са били насочени към офисите на СБУ.

“Според източници на “Киев пост”, руските ракети са били насочени към помещенията, където се намират високопоставени служители на украинските служби”, посочва изданието.

От съобщенията в руските и украинските медии може да се направи извод, че поражението е нанесено с хиперзвукови ракети “Циркон”, като те са преодолели 600 км за само 2 минути.

“Ако информацията се потвърди, а засега доказателствата сочат именно това, то това е първият потвърден боен удар на тези най-нови руски хиперзвукови ракети”, пише военният експерт и анализатор Юрий Подоляка. Той смята, че това е част от ответните удари, за които преди ден говори Владимир Путин, въпреки, че няма официално потвърждение от Кремъл

Междувременно източници от руските силови ведомства потвърдиха пред ТАСС, че при днешната атака в Киев са били унищожени и американски противоракетни системи.

“Потвърждаваме унищожаването на две ПВО системи “Пейтриът” на летище “Жуляни” в Киев”, казаха те, добавяйки, че екипажът им е включвал наемници от страни от НАТО.

https://trud.bg/