ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗЛИЗА СРЕЩУ ЧЕРНО МОРЕ В КОНТРОЛА

Отборът на Черноморец (Балчик) ще проведе днес първата си контрола от зимната подготовка. Момчетата на Георги Иванов-Геша ще гостуват във Варна на елитния Черно море. Интересното е, че двата тима ще се срещнат отново на 5 февруари, като тепърва ще стане ясно къде ще се проведе втората проверка с варненските „моряци”.

До края на тази седмица тимът от Белия град ще има още една контрола – на 18 януари, събота, с втородивизионния Нефтохимик  (Бургас). Отборът но Черноморец (Балчик), който е единственият тим от Добричка област, играещ при професионалистите, има уговорена контрола и с лидера в Североизточната трета лига Добруджа – на 8 февруари.

Тимът на Балчик е на 12-о място в класирането на Втора професионална лига с актив от 19 точки – след 5 победи, 4 равенства и 8 загуби. Първенството във втория ешелон ще бъде подновено на 15 февруари, когато ще се проведат срещите от XIX кръг. Тогава момчетата на Георги Иванов-Геша ще приемат в Балчик състава на Локомотив (Горна Оряховица).

 

ВАЛЕРИ БОЖИНОВ ПРЕД ТРАНСФЕР В ЦСКА 1948

Трансферна бомба е на път да гръмне в българския футбол. Любимецът на “синята” публика Валери Божинов е на крачка от преминаване в ЦСКА 1948. Нападателят е забелязан да влиза в офиса на шефовете на “червения” клуб. Срещата между двете страни се е провела в събота и е продължила повече от час, съобщава “България Днес”, позовавайки се на достоверен източник.

Това е втора среща между босовете на ЦСКА 1948 и Божигол. По всяка вероятност двете страни обсъждат финансовите параметри по преминаването на Валери в клуба. “Червените” футболисти са едни от най-добре платените във второто ниво на родния футбол. “Армейците” търсят нападател, с който да вдигнат класата. Шефовете на тима са категорични, че с опита си Валери може да поведе отбора към директна промоция в Първа лига.

Божинов е без отбор от началото на годината. За последно той рита в Ботев (Враца). Бившият ас на Лече и Фиорентина всячески се опитва да си уреди трансфер зад граница. Но удари на камък.

Интерес от Апенините имаше от Ливорно. Последният в Серия “Б” се отказа от бившия национал. Валери не иска да спира с футбола. 33-годишният играч смята, че в него още има хляб.

Бившият национал ще мисли върху предложението на ЦСКА 1948. Вероятно той ще чака до последно оферта от чужбина. Ако не получи такава до края на месеца, най-вероятно Божигол ще облече червената фланелка.

 

КИКЕ СЕТИЕН Е НОВИЯТ ТРЕНЬОР НА БАРСЕЛОНА

Новият старши треньор на Барселона е испанецът Кике Сетиен, съобщиха каталунските спортни издания “Мундо Депортиво” и “Спорт”. Той ще ръководи тима до края на сезона.

Решението за уволнението на досегашния наставник Ернесто Валверде и определянето на негов заместник бе взето след многочасови дебати от ръководството на клуба. След отказа на бившия играч на тима Шави Ернандес да поеме поста веднага, името на бившия треньор на Тотнъм Маурисио Почетино излезе на преден план, но заради миналото му, свързано с Еспаньол, аржентинецът не бе предпочетен.

Сетиен за последно бе начело на Бетис. През януари миналата година името му отново се спрягаше за треньорския пост в Барселона. Той е заклет последовател на Йохан Кройф и изповядва стила на игра, характерен за “блаугранас”, основаващ се на дълго притежание на топката и непрекъснати атаки.

 

МОУРИНЬО СТРЕСИРА АНГЛИЧАНИТЕ С ИЗКАЗВАНЕ ЗА КЕЙН

Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо хвърли в смут англичаните, след като изрази предположение, че голмайсторът на “шпорите” и “трите лъва” Хари Кейн може да пропусне целия сезон и да се завърне в игра за началото на следващия. Нападателят претърпя операция заради разкъсано сухожилие на лявото бедро, като първоначалната информация бе, че Кейн трябва да се завърне през април. Последното изказване на Моуриньо обаче засили страховете, че голаджията може да не се възстанови навреме за Евро 2020. “Ще направим най-доброто, което можем. Нямаме новини за Хари и ако ме питате всеки ден, отговорът винаги ще бъде еднакъв. Очакваме да бъде аут до средата или края на април, до май или може би дори до следващия сезон. Не знам”, заяви Специалния.

 

КОНТЕ СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ ЧЕЛСИ

Бившият мениджър на Челси Антонио Конте спечели дело срещу клуба. Трибунал по трудови въпроси определи, че Конте е бил неправомерно уволнен. Определената компенсация, която лондончани трябва да заплатят, обаче е в скромния размер от 85 206 лири.

Миналата седмица Челси публикува отчета си за миналата финансова година до 30 юни 2019 г. От него се вижда, че уволнението на Конте е било най-скъпото в историята на клуба. “Сините” са изплатили сумата от 26,6 милиона паунда за компенсации на италианеца и неговия щаб, както и за адвокатски услуги по случая. Собственикът на Челси Роман Абрамович е изплатил около 90 милиона лири в компенсации на уволнени мениджъри, откакто купи клуба през 2004 г.

Лондончани уволниха Конте през лятото на 2018 г. и го замениха със сънародника му Маурицио Сари. Настоящият треньор на Ювентус напусна след само един сезон в клуба.

 

РЕАЛ (МАДРИД) СЕ ПРИЦЕЛИ В ТИМО ВЕРНЕР

Реал (Мадрид) се нареди на опашката от желаещи да привлекат в редиците си Тимо Вернер. Според “Скай Спортс” нападателят на РБ Лайпциг е трансферна цел на “белия балет”, като мадридският клуб може да осъществи сделка за 23-годишния германец след края на сезона. Вернер има договор с РБ Лайпциг до лятото на 2023 година, като в контракта му фигурира освобождаваща клауза в размер на 50 милиона евро.

Интересът към нападателя е голям. Байерн (Мюнхен), ПСЖ, Ливърпул и Челси също са набелязали Тимо Вернер. Порталът transfermarkt.de оценява играча на 75 милиона евро.

През този сезон Вернер е изиграл 25 мача за РБ Лайпциг, като има 23 гола и 10 асистенции.

 

ЛИВЪРПУЛ ОТРЯЗА РОМА ЗА ШАКИРИ

Рома е направил опит да привлече Джердан Шакири от Ливърпул. Английският клуб обаче е отказал тази оферта, твърди Фабрицио Романо. Римският клуб вижда в 28-годишния швейцарец идеален заместник на Николо Дзаниоло, който разкъса кръстни връзки. Италианецът ще отсъства от пет до шест месеца.

Рома също се интересува от Сусо от Милан и Матео Политано от Интер.

Шакири този сезон записа общо само 174 минути в шест мача от Висшата лига и отбеляза един гол.

 

ВАРДИ НЯМА ДА ОТИДЕ НА ЕВРО 2020, ВЪПРЕКИ ЧЕ Е РЕАЛИЗАТОР №1 В ПРЕМИЪР ЛИЙГ

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт не планира да прати повиквателната на голмайстора на Лестър Джейми Варди за предстоящото европейско първенство, въпреки че нападателят се намира в страхотна форма и в момента е реализатор №1 на Премиър лийг с 18 попадения. Истината е, че Варди се отказа от кариерата си в националния обор още след  Мондиал 2018, но още тогава Саутгейт заяви, че вратата остава отворена за него. В последно време в медиите на Острова се появиха призиви Варди да бъде включен в състава. Според  The Athletic Саутгейт обаче има други предпочитания. Със сигурност №1 за него в тази позиция си остава Хари Кейн, който би трябвало да се възстанови навреме за Евро 2020. Тами Ейбрахам и Маркъс Рашфорд също са почти сигурни участници в разширения състав на Саутгейт. Калъм Уилсън, Дани Ингс и Доминик Калвърт-Люин също имат шанс да се преборят за повиквателна, но не и Варди.

Единствената възможност за голмайстора на Лестър е да се получат контузии, които да спрат поне двама от нападателите, предпочитани от Саутгейт.

 

ВЛАДО СТОЯНОВ: ПО-ГОЛЯМ ТРЕНЬОР ОТ ПАВЕЛ ВЪРБА НЕ Е ИДВАЛ В БЪЛГАРИЯ

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов е убеден, че разградчани ще спечелят титлата и през този сезон. В интервю за Канал 3 националът сподели първите си впечатления от новия треньор на отбора Павел Върба. “Мисля, че по-голямо име в треньорството от Павел Върба не е идвал в България. Тепърва ще видим как ще си паснем, но мисля, че ще имаме успехи с него. Очаквам интересна пролет… Ще бъде трудно, Левски и ЦСКА се подсилват, но ние пак ще станем шампиони”, каза Стоянов.