СПОРТНА ПАНОРАМА

0
851

ГРИГОР ДИМИТРОВ НАДВИ БОРНА ЧОРИЧ НА “КУЙОНГ КЛАСИК”

Григор Димитров победи Борна Чорич (Хърватия) с 6:3, 5:7 [10-8] в първия си мач на демонстративния турнир “Куйонг Класик”, който е генерална репетиция за Откритото първенство на Австралия. Най-добрият български тенисист се справи със съперника си за малко под два часа, с което показа, че се намира в отлична форма преди първия за годината турнир от Големия шлем. Успехът дойде след шампионски тайбрек, тъй като българинът спечели първия сет, но втората част бе за хърватина, който направи късен пробив и изравни резултата.

Мачът започна отлично за Григор, който стигна до пробив в четвъртия гейм, оказал се достатъчен за успеха му в първия сет. Във втората част Димитров продължи да бъде по-агресивният от двамата тенисисти на корта, но пропусна три шанса за пробив. В 12-ия гейм Борна Чорич получи първата си възможност да пробие в мача и не се поколеба, като с това изравни резултата. В шампионския тайбрек двамата размениха по два минибрейка до 6:6, след което последваха няколко грешки от страна на хърватина, подпечатали победата на Димитров.

Това бе първа официална среща между Григор Димитров и Борна Чорич на ниво АТР. Двамата трябваше да се изправят един срещу друг във втория кръг на US Open през миналия сезон, но тогава контузия попречи на хърватина да излезе за мача. sportal.bg

ВИКТОРИЯ ТОМОВА ЗАПОЧНА С ПОБЕДА В КВАЛИФИКАЦИИТЕ

Виктория Томова се класира за втория квалификационен кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, което започна в Мелбърн. Първата ракета на България победи на старта с 6:2, 7:6 (2) Анкита Раина от Индия за 1 час и 49 минути игра. Вики започна блестящо срещата и проби още в първия гейм. Тя постигна още един брейк в първия сет и спечели с 6:2. Във втората част Томова навакса павис от 0:2 и поведе с пробив за 4:3. Раина успя да направи рибрейк за 4:4 и да докара сета до тайбрек. В него българката дръпна с 6:1 точки и затвори сета от втората си възможност с 7:2 точки. Във втория кръг Томова ще играе срещу румънката Моника Никулеску, която е номер 128 в световната ранглиста.

Елица Костова отпадна в първия квалификационен кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Тя загуби с 4-6, 1-6 от британката Хариет Дарт, която е номер 169 в световната ранглиста. Срещата продължи 76 минути. Българката поведе на два пъти с пробив в първия сет, но загуби четири поредни гейма от 4-2 до 4-6. Във втората част Дарт спечели шест поредни гейма.

Снощи участието си в квалификациите започна Изабелла Шиникова. Втората ракета на България игра с полякинята Мая Хвалинска.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ДЖЕЙТЕКТ С ПОБЕДА №17 В ЯПОНИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият ДжейТЕКТ Стингс (Кария) записаха 17-и успех в японската V-лига. „Жилата” надиграха категорично шампиона на страната Панасоник Пантърс с 3:0 (25:19, 25:20, 25:14) в мач от 18-и кръг, изигран в Хирошима.

ДжейТЕКТ е на лидерската позиция с 47 точки (17 победи, 1 загуба), “пантерите” са втори със същия актив, но баланс 16:2.

Матей Казийски се разписа с 10 точки (2 аса, 2 блокади). Такеши Нишида отново бе над всички с 32 точки (2 аса).

В следващия кръг ДжейТЕКТ среща Нагано Тридентс на 18 януари (събота). Панасоник се изправя срещу Сакай Блейзърс.

БИАНКА АНДРЕЕСКУ ПРОПУСКА ОТКРИТОТО ПЪРВЕНСТВО НА АВСТРАЛИЯ

Шампионката от US Open Бианка Андрееску ще пропусне първия турнир от Големия шлем за годината. 19-годишната канадка обяви, че няма да се възстанови за началото на Откритото първенство на Австралия. Четвъртата в света получи контузия в коляното по време на Финалите на WTA през октомври. През септември миналата година тя победи Серина Уилямс на финала в Ню Йорк и спечели първа титла от Големия шлем. “Чувствам се все по-добре с всеки изминал ден, но за съжаление, Australian Open е прекалено рано по отношение на възстановяването ми”, сподели Андрееску.

Ришар Гаске също няма да участва в Откритото първенство на Австралия. 33-годишният Гаске, който е 60-и в световната ранглиста, няма да играе заради контузия на коляното. Французинът, който е полуфиналист на три турнира от Големия шлем, получи травмата през октомври миналата година по време на турнира от сериите “Мастърс” в Париж и все още не е възстановен.

СЕРИНА УИЛЯМС СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ОУКЛАНД

Серина Уилямс (САЩ) спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове в Оукланд (Нова Зеландия) с награден фонд 275 хиляди долара. Серина се наложи над сънародничката си Джесика Пегюла с 6:3, 6:4 за 1:36 часа игра. Поставената под номер 1 Уилямс започна колебливо срещата, като допусна пробив в откриващото си подаване. В последствие вдигна оборотите и успя да изравни за 3:3, а след това спечели с убедителното 6:3.

Във втората част интрига нямаше, след като Серина взе ранен пробив и не допусна грешка при подаванията си, като стигна до 6:4 в своя полза.

Междувременно стана ивестно, че Серина Уилямс ще дари цялата си награда от турнира в Оукланд за борбата с пожарите в Австралия. За победата в турнира тя спечели 43 000 долара. Именно тази сума ще преведе в полза на онези, които са притиснати от природно бедствие.

МО ФАРА ОБЕЩА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ ЗА МАРАТОНА В ЛОНДОН ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Мо Фара призна, че все още не е приключил с маратона и ще се завърне за участие на Лондонския маратон догодина. Британецът взе решение да се върне на пистата през 2020 г., като целта му е участие на Олимпийските игри в Токио през лятото в бягането на 10 000 метра. Той има два златни олимпийски медала в тази дисциплина, но през 2017 г. обяви, че се отказва от състезанията на писта и се насочва към маратона и шосейните бягания. “Ще се върна към маратона. Не съм приключил. Но тази година всичко е насочено към Токио”, каза Фара, който догодина ще бъде на 38 години по време на Лондонския маратон.

Той направи дебюта си в маратона през 2014 г., когато завърши осми и пропусна да подобри рекорда на Великобритания. Фара се завърна за участие в британската столица през 2018 г., когато завърши трети. Миналата година той се нареди пети, но на повече от три минути след Елиуд Кипчоге. “Елиуд победи Хишам Ел Геруж за световната титла в Париж през 2003 г. преди дори да започна да бягам прилично. Той е към края на кариерата си, но все още е силен”, добави Фара. “Всички пожелаваме най-доброто на Сър Мо за сезона на писта през 2020-а, тъй като той ще готви за злато на 10 000 метра на Олимпийските игри в Токио. Ще се радваме да го посрещнем отново през 2021 г. Винаги е страхотно той да бъде на нашите състезания. Подкрепяме Мо, откакто той беше в училище”, каза директорът на Лондонския маратон Хю Брейшър.

Ukraine’s Yuliia Levchenko celebrates after a jump in the final of the women’s high jump athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 12, 2017. / AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

ЛЕВЧЕНКО ЗАПОЧНА СЕЗОНА С 2.00 МЕТРА

Юлия Левченко започна сезона с убедителен резултат в скока на височина. Украинката стартира с победа от 2.00 метра на състезание в Киев. Така тя за шести път изравни най-доброто си постижение в зала. След това Левченко опита да преодолее и 2.03 метра, но без успех. “Не бяхме сигурни дали да се състезаваме, защото беше много натоварен сезон, но в крайна сметка с треньорката решихме да се състезавам”, каза Левченко след състезанието.

Тренировъчната партньорка на Левченко Ирина Герасченко завърши втора с 1.86 метра, а седмобойката Алина Шук преодоля 1.83 метра за третата позиция.

ТОДОР СТОЙЧЕВ Е НОСИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА ПО ФЕХТОВКА ЗА 2020 ГОДИНА

Тодор Стойчев стана носител на комплексната Европейска купа за кадети на сабя за сезон 2019/2020, след като завърши трети на състезанието в Мейлан (Франция) в конкуренцията на 138 състезатели и с 376 точки е недостижим на върха в ранглистата. Българинът раздели бронзовия медал със Сантяго Мадригал от Испания, като допусна пред себе си само Емануел Нардела от Италия и Реми Гарик от Франция.

В групите Стойчев игра отлично и записа пет победи и една загуба. В двубоя за влизане сред първите 32 сабльорът ни победи Франсоа Маруел от Франция с 15:9. След това българинът елиминира с 15:11 Федерико Чучолета от Италия, с 15:14 Едуардо Кантини от Италия и с 15:4 Оливие Десрозие от Франция. На полуфиналите Стойчев се изправи срещу Реми Гарик от Франция и отстъпи с 14:15, но бронзовият медал му гарантира комплексната Европейска купа за 2020 година.

Първото място за Тодор Стойчев в комплексното класиране за Европейската купа идва след отлична игра през целия сезон и невероятен спортен дух. Българинът извоюва три първи места – в София, Букурещ и Айслинген (Германия), класира се на пето място в Истанбул, а бронзовият медал в Мейлан му осигури първото място в ранглистата.

Най-важните състезания за Стойчев, който е възпитаник на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и е с личен треньор Ивайло Воденов, предстоят. Европейското първенство за кадети и за младежи е през февруари в Пореч (Хърватия), а световният шампионат за кадети е в Солт Лейк Сити през април, като очакванията са за много добро класиране. sportal.bg