Фолклорен празник по повод Деня на музиката в с.Малина

0
284

НЧ „Стефан Караджа – 1942“, село Малина, беше домакин на третото издание на Фолклорен младежки празник по повод Деня на музиката. В събитието се включиха над 20 участници – всичките деца и младежи от градовете Генерал Тошево, Добрич, Балчик и Варна, както и от много села от общините Генерал Тошево и Добричка. Музикалната проява продължи повече от два часа и предложи страхотни изпълнения, които стоплиха сърцата и душите на публиката, препълнила залата в местното читалище.

Музикалният празник започна с чудесна рецитация от няколко девойки на емблематични родни стихове по повод 22 септември – Денят на независимостта на Република България. След това домакините бяха подготвили кратка историческа справка за възникването на музиката по света и отбелязването за първи път на Международния ден на музиката през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

Последва същинската част на форума, която предложи хубава музика с много песни и танци. На сцената се изявиха деца и младежи на възраст от 4 до 16 години, които с изпълненията си представиха богатството и магията на родния фолклор. Гостите на събитието имаха възможността да чуят и няколко великолепни мелодии, изпълнени на гайда и акордеон. Деца от село Стефаново пък демонстрираха красотата на народните ни танци. Най-големите аплодисменти обаче отидоха за две братчета и тяхната сестричка от град Балчик, както и за четирите малки девойки на по четири години от една от детските градини в град Добрич. Децата бяха облечени в хубави български носии и очароваха всички с изпълненията си и със своето сценично поведение.