Финландия одобри нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 94 милиона евро

0
140

©

Президентът на Финландия Саули Ниинисто, въз основа на предложение на правителството, одобри решението за предоставяне на 18-ия пакет военна помощ за Украйна. Това се съобщава на уебсайта на финландското правителство, предава Укринформ.

Стойността на пакета, който включва тежко въоръжение и боеприпаси, е 94 милиона евро (186 милиона лева). Общата стойност на финландската военна помощ за Украйна в момента се оценява на 1,3 милиарда евро ( 2.57 милиарда лева).

“Подкрепата на Финландия за Украйна и нашите съюзници остава непоколебима. Основният въпрос е за бъдещия ред на сигурност в Европа и способността на Финландия да възпре агресията на Русия срещу Украйна”, заяви министърът на отбраната на страната Анти Хакканен.

При вземането на решение за допълнителна помощ от Финландия са взети предвид както нуждите на Украйна, така и ресурсите на въоръжените сили.

Финландското правителство отбеляза, че допълнителни подробности за това, какво съдържа новият пакет военна помощ, начина и графика на нейното предоставяне не са обявени от съображения за сигурност.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник