• Скандален запис от кръчмарски политически дебат с участието на Иван Калчев взриви интернет

Твърде интересен видеоклип от участие на активиста на “Зелените” и кандидат-депутат от ДБ Иван Калчев – Глиги в неформална обществена дискусия разбуни интернет в последните часове. Мъжът, който в момента е доброволец на фронта в Украйна, прави скандални изявления, като твърди, че родителите трябва да имат право да убиват децата си, ако са уроди, а също и да ги продават за органи.

Клипчето с Глиги веднага беше подхванато от политическите противници на ДБ, които заклеймиха Калчев като изрод и фашист. Съмишлениците на Калчев обаче го защитиха, като обявиха записа за фейк.

Ето какво твърди бившият вицепремиер Борислав Сандов за своя “зелен” съратник:

“Скандалното” видео с Иван Калчев, което се разпространява масово в услуга на пропагандата срещу Демократична България, е всъщност изрязано участие в игра, в която двама души се упражняват в умения да защитават дадена теза, без това да е тяхното мнение. За нуждите на играта двете тези обикновено са крайни. Да се приписва на участника в играта дадена теза е като да се приписва на някой актьор изреченото от него в даден филм. В Интернет пространството може да се намери целия запис от въпросната игра, от която е изрязано видеото.

https://www.facebook.com/kr.szkwarek/videos/820636259378889/?t=36

Защо обаче този стар запис излиза сега, при положение че Иван Калчев (Глиги) беше кандидат и в предишни избори? Единственото обяснение за мен е, че това се прави сега, защото той е на фронта в Украйна и не може да се защити от пропагандните “куршуми” в България, докато пази Европа от руските ракети.

Същото мнение изказва и водещият на играта Стоян Панчев. Това е човекът, когото виждате на клипа да дава микрофона на Иван Калчев. Той уточнява, че Глиги никак не му е симпатичен, но въпреки това в името на истината защитава изявата му:

Виждам, че видеото с Глиги е превъзбудило много хора и даже ражда митове и легенди.

Затова ще внеса точност по темата.

1. Събитието, на което сме снимани, е от поредицата “отворен микрофон” на БЛО. Всеки от нашата общност може да се качи на сцената, да представи идея, да я хвърли на публиката за дебат с тълпа.
2. Получава се политико-философски standup, в който участниците тренират хем разни свои хрумвания, хем умението си за говорене пред публика. Между другото, участвали са и други (кандидат) депутати.
3. Очевидно се провежда в бар, съответно стойността му е по-скоро на забавление, отколкото на “официална позиция”.
Обратно на предизборните кампании, по-добре е да кажеш нещо радикално, за да е интересно. Затова с кандидат-депутати умираш от криндж и скука, с пияни либертарианци те разнасят по интернет и коментират.
4. Не разбирам защо сте изненадани от съдържанието, което ви звучи крайно.
Фейсбук е залят от хартиени ястреби, които мачкат и побеждават орките на Путлер, но всъщност само Глиги и още 2-3ма са отишли реално на бойното поле.
Очаквате останалите виждания на такъв човек да се въртят около смяна на шрифта в администрацията ли?
5. Смятам, че Демократична България удря дъно след дъно, откакто влезе четворната коалиция. Самият Глиги ме дразни като поведение от известно време (преди да замине).
Но в крайна сметка, той е значително по-добър избор от огромна част от кандидатите – точно защото не се страхува да излезе от норми коловоза, убиващ мозъчните клетки в поредна кампания.

https://lupa.bg/