Фестивал на хляба в Добрич

0
267

На 24 септември /събота/, в навечерието на 25 септември – Деня на Добрич, Община град Добрич ще предложи на гражданите и гостите на града /заедно с многото други културни събития/ за първи път и едно „вкусно“ събитие – приготвяне на добруджански боб по традиционна за региона рецепта от кулинарния гуру Ути Бъчваров.

Всички знаем, че отглеждането на фасул е част от традиционния добруджански поминък, фасулът е част от добруджанската битова култура и фолклор. В едно интервю Ути Бъчваров казва: „В топ 3 на традиционните български ястия е фасулът. Приготвянето му е една магия. Такава, каквато е и добруджанската земя и добруджанското сърце – големи и омагьосващи.“

Приготвянето ще започне в 8.00 ч. на пл. „Демокрация“. За ястието ще бъдат използвани 100 кг зрял боб, 81 кг зеленчуци, 20 л олио, 20 кг консервирани домати и 9,5 кг подправки. Към 11.00 ч. всички ще имат възможност да опитат от вкусната гозба и прясно изпечения хляб, защото какъв е смисълът на храната и хлябът, ако не бъдат споделени с приятели.

Събитието е част от Фестивала на хляба, който тази година ще се проведе за 5 пореден път.

Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от „жива картина“, да се опитат да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от края на 19. век. До 12.00 ч. посетителите на фестивала ще могат да опитат и от ръчно изработените хлебни изделия, изработени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К Яворов“ в Добрич и от Клубове на пенсионера в града.

За първи път тази година мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане и Съвремие, ще бъде представена чрез 3D компютърни визуализации и експозиционни турове.

За любителите на художественото изкуство галерията ще отвори вратите на експозицията „Златото на Добруджа“, в която са показани творби от края на 19 век до 90-те години на 20 век, разкриващи някогашния бит на селото, различни мотиви от народни предания, приказки и легенди, обреди, свързани с прибиране на житото, жетвата и вършитбата или с темата за плодородието, природата на Добруджа и красотата на българката.

Изключително сме благодарни за отзивчивостта на Ути Бъчваров, който е подел с цялата си душа и енергия каузата „Вкусна България“, част от която ставаме вече и ние. Благодарим на всички наши съграждани, които дариха продуктите, необходими за кулинарното шоу.