Листите на ПП и ДБ: Петков и Иванов водят в София, Бабикян 5-и в Пловдив

0
514

Листите на ДБ и ПП са почти готови, очаква се да бъдат утвърдени официално от ръководството на новата коалиция. В София в 23-и МИР ще води съпредседателят на ПП Кирил Петков, в 24-ти – съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а лидерският район отново остава на Хазарта.

На вота през октомври Петков и Иванов пак поеха същите избирателни райони, както и Христо Петров – печелившия 25-и. Водач за ДБ в 25-и бе Владислав Панев, един от лидерите на “Зелено движение”.

Даниел Лорер, който беше бивш министър на иновациите в кабинета “Петков” остава водач на листата във Варна.

Не е новина, че Никола Минчев ще бъде първи в Пловдив град. Второто място е за ДСБ, като най-вероятно ще го заеме бившият областен управител Йордан Иванов. Трети и четвърти се очаква да бъдат познати лица от “Промяната” – професор Христо Даскалов и Венцислава Любенова.

Голямата изненада е петата позиция, дадена на Арман Бабикян. Прочутият протестър идва от квотата на ПП. Явно включването му е част от политиката за приобщаване на граждански движения към коалицията.

Шестата позиция е за “Да! България”. Почти сигурно ще я заеме издателят Манол Пейков. Това са на практика избираемите места, въпреки че демократичната коалиция си постави за цел пет мандата от Пловдив-град.

Росен Костурков от “Промяната” става водач в Пловдив-област. Вторият ще е от “Зелените”. Фаворит за третото място е юристът Стою Стоев от ПП, депутат в последните два парламента.

Окончателните листи се очаква да бъдат официално одобрени от коалиционните партньори.

За първи път Пловдив град ще прати 12 депутати, с един повече от предишния вот, заради новото преразпределение на мандататите с оглед последното преброяване. Пловдив област запазва квотата от 11 народни избраници.

Вече са договорени и водачите в повечето избирателни райони в страната, като съотношението е съобразно резултатите от последните избори, когато ПП спечели 53 депутатски места, а ДБ 20.

От дясната коалиция издигнаха тогава другия съпредседател на ДБ – Атанас Атанасов. Атанасов вероятно сега ще е водач в Русе, а другият съпредседател на ПП – Асен Василев – традиционно – в Хасково.

Лансираният от “Промяната” като кандидат за министър-председател акад. Николай Денков отново ще е титуляр в Шумен. Страшилището Бойко Рашков пък ще е първи в Перник.

В Бургас листата ще оглави Константин Бачийски – ексдепутат на ПП, председател на “Средна европейска класа”, коалиционен партньор на “Промяната” и бивш общински съветник. Листата в морския град от страна на ДБ досега бе водена от Ивайло Мирчев.

Явор Божанков, който бе депутат от БСП в няколко поред парламента, но изключен в миналия от групата заради позициите си срещу хартиената бюлетина и защото подкрепя българската помощ за Украйна, се очаква да оглави листата в Габрово.

Божанков е гражданска кандидатура – и преди, и сега – като социалистите го поставяха като водач в листата във Велико Търново.

Междувеменно Явор Божанков потвърди, че ще води листа на коалицията в Габрово. Това той направи в ефира на bTV. Той ще е водач и в един от трите многомандатни избирателни райони в София.

В Благоевград водач ще е председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Деница Симеонова ще оглави листата във Враца, Георги Стамов в Кюстендил, Искрен Арабаджиев в Ловеч, Татяна Султанова в Сливен, Стоян Георгиев в Силистра, Мирослав Иванов – в Ямбол.

В Стара Загора водач се очаква да е ексдепутатът Радослав Рибарски (ПП), където водач от ДБ бе юристът Атанас Славов (ДБ). В Смолян – Михал Камбарев (ПП), а в Пазарджик – Ивайло Шотев (ПП).

За Добрич се спряга ексдепутатката Албена Симеонова (ДБ).

В Плевен водач на ПП за миналите избори бе Иван Христанов, добил популярност с битката за граничния контрол на ГКПП “Капитан Андреево” като зам.-министър на земеделието и като депутат.

Сега обаче начело на общата листа ще бъде отцепникът от “Има такъв народ” и бивш спортен министър Радостин Василев.  https://lupa.bg/