УЧЕНИЦИ ОТ ДВЕ УЧИЛИЩА ПОСЕТИХА ОКРЪЖЕН СЪД – ДОБРИЧ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

0
105

Ученици от две училища бяха гости на Окръжен съд – Добрич в Деня на отворените врати, който се проведе днес под наслов „Открито за съдебната власт“.

В инициативата се включиха десетокласници от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“, които бяха посрещнати от председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева. Тя представи пред гимназистите лекция на тема „Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на трудовите права“. На учениците бе разяснено какви са основните права и задължения на работодателите и работниците. Обсъдени бяха въпроси, свързани с продължителността на работното време, правото на почивка и отпуск, работната заплата, трудовата дисциплина, видовете дисциплинарни наказания, начините за защита на трудовите права. Съдия Ханджиева разясни на младежите на колко години може да се започне работа по трудов договор и за какво трябва да се внимава при сключването на такъв. В хода на разговора стана ясно, че част от десетокласниците възнамеряват да работят през лятната ваканция. Това даде повод на магистрата да предупреди учениците, че от тях като непълнолетни, не би трябвало да се изисква полагане на извънреден и нощен труд. При посещението си в съдебната палата десетокласниците бяха водени от класния си ръководител Теодора Иванова.

В Деня на отворените врати Окръжният съд посрещна и шестокласници от СУ„Св. св. Кирил и Методий“. С гостите се срещна инж. Димо Водкаджиев, системен администратор в Окръжен съд – Добрич, който насочи вниманието на учениците към темата за онлайн тормоза. На децата бе разяснено какво се крие зад това понятие, какви видове онлайн тормоз различаваме, какви са начините за предотвратяването му. Пред учениците бяха дадени примери за онлайн тормоз и последиците за жертвите и извършителите. Лекторът беше подготвил анонимен въпросник за учениците с цел да се проучи разговарят ли децата с родителите и учителите си за сигурността в интернет, били ли са жертви на онлайн тормоз. Попълнените въпросници бяха предоставени на училищния психолог Ивелина Димитрова, която придружаваше учениците заедно с техния класен ръководител Елена Няголова.