В събота /4 юни/ приключи награждаването и закриването на поредния ХХІV  Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2022“. Той се организира от община Каварна и НЧ „ Съгласие 1890“, със съдействието на Министерството на културата и Съюз на народните читалища в България. От 31 май до 4 юни т.г. включително на фестивалната сцена се явиха 16-ет театрални състава  с над 220  участници, представители на градове от различни краища на страната . Международното участие  бе в лицето на Асоциация „Малката България в центъра на Италия“, гр.Перуджа. Фестивалните дни се оценяваха от жури в състав: Крум Гергицов – театровед, гр.Русе, Красимир Ранков – актьор, режисьор, Гергана Христова – актриса от Младежки театър „Николай Бинев“ – София.Те провеждаха разговори с актьорите, режисьорите и ръководителите на съставите след всяко тяхно представление. Изтъкна се добрата приемственост между поколенията актьори, избора на драматургия и имена от нашата и чужда класика.За първи път на фестивала тази година участваха състави от Тополовград, два състава от Варна и този от Италия. Според регламента на фестивала, са включени следните награди: Индивидуални – за  най-добра младежка женска роля, най-добра младежка мъжка роля, за женска роля, за мъжка роля, най-добра сценография и най-добра режисура. Наградите за спектакъл включват: Награда на публиката, за Камерен спектакъл, за най-добър Младежки спектакъл, за спектакъл, Голямата награда на името на проф.Гочо  Гочев. Съюзът на народните читалища предостави три  Купи и Грамоти за високи творчески успехи на съставите от гр.Исперих за „Госпожа Министершата“, гр.София за Рокендрол на пейката“ и гр.Перуджа, Италия, за „Мечка“.

  1. За първи път се връчва  Грамота и премия на името на Христо Харизанов – изтъкнат деятел на читалищното дело, доайен на ЧТ „Проф.Гочо Точев“, Каварна. Наградите връчи Мария Костадинова – председател на НЧ „Съгласие 1890“.

Митко  Недев – зам.-кмет на общината връчи останалите  награди – Плакети и  Грамоти от различните категории. Голямата награда на името на проф. Гочо Гочев се присъди на Театър комедия  „Велко Кънев“ при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий 1894“ г. – за спектакъла „Народен представител“ по Бранислав Нушич, режисьор Вълчо Янев, сценограф Александрина Игнатова, гр. Тополовград. Първа награда за спектакъл бе връчена на Театрална формация „ALTRO TEATRO“ при Студентско младежко читалище  „Аудитория“ за „Гара за трима“ от Игор Балобко, режисьор и сценограф Росен Пенчев, гр. София. Второ място за състава от Нови Пазар, а трето от гр. Драганово. При Младежките състави на първо място е Младежка театрална школа – Бургас за  „Господа, другари, пичове и дами“ от Виктор Ляпин, режисьор и сценограф Румен Велев, гр.Бургас.  Второ място за Театрална академия „Питър Пан“, Варна – „Съкровището на Силвестър“  от Анжел Вагенщайн, режисура и сценография Веселина Калчева и Красимир Добрев. Трета – за Театрална академия „Питър Пан“, Варна при Детски куклен театър за „Полусън не в лятна нощ“ от Уди Алън, режисьор Стоян Стоянов, сценограф София Иванова.

Награда за Камерен спектакъл получи Театрална школа „ТАЛАНТИНО“ при Военен клуб – Бургас, за спектакъла   „Верига от думи“ от Жорж Галсеран.

Награда за режисура получи Румен Велев за спектакъла „Господа, другари, пичове и дами“ от Виктор Ляпин, гр.Бургас. Наградата за сценография получи Веска Кръстева за „Лудории в събота вечер“ от Марсел Митоа, гр.Белене.                                                                                                     3.

На церемонията се връчиха награди за  най-добра младежка женска роля, женска роля, поддържаща женска роля. Награда за мъжка младежка роля, мъжка роля, поддържаща роля. В словото си при закриването на престижния и единствен театрален фестивал в страната без жанрово ограничение, кметът на община Каварна, Елена Балтаджиева каза: „Таз болест театрото …“ е необяснима със своя бодър дух на сцената и аз съм уверена, че ще продължим напред заедно, защото  стореното със следа има смисъл. Аз вярвам, че любителското театрално изкуство ще го има в своята същност, защото е изпълнено с любов, духовност и култура. Фестивалът в Каварна е едно дело, което подкрепям с искрени думи.Правете театър с доброта, любов и жажда за живот.“ Г-жа Балтаджиева не пропусна да покани театралните формации за „догодина по същото време“ на юбилейното ХХV издание на фестивала, когато ще честваме и 110 години от рождението на видния театрал от Каварна, проф. Гочо Гочев.

Керанка ДАЛАКМАНСКА