ЖИТЕЛИ И ГОСТИ ПРАЗНУВАХА НА СЪБОРА В СЕЛО НОВО БОТЕВО НА 4 ЮНИ

0
599

Десетки жители и гости дойдоха на в събота на 4 юни. Липсата на питейна вода от водоснабдяването в селището през последните дни не попречи на настроението на празнуващите. Поздравителен адрес от името на кмета на община Добричка – Соня Георгиева, прочете зам.-кметът Иван Пейчев. Кметският наместник Георги Атанасов пожела здраве и благополучие на присъстващите и техните семейства. За повишеното настроение край отрупаните с ястия и напитки маси в цвнтъра на селото се грижеше музикално-певческото дуо „Стоянови“. Селяни и гости се хващаха на хоро. Щъркели и птички до близката сграда на кметския наместник също проявиха интерес към случващото се под сенките на зелената морава.

В предишни години, преди пандемията, съборът на селото се превръщаше често в родови срещи на жители и напуснали селото, според кметския наместник Георги Атанасов. Роднини и гости от страната и чужбина идваха за няколко дни да се видят и да почетат предците си и празника. Към тях се включаха и живеещи в селото чужденци.

„Навремето на гарата в село Ново Ботево се изсипваше целият влак от Добрич и селото почерняваше от туристи – спомня си охранител, израсъл в селото. – Идваха на хижата, която и сега действа. Други ловяха риба в реката или язоврира, който не съществува вече. Ученици правеха горски походи, беряха цветя и плодове. В реката бе пълно с риба. На гарата парните локомотиви пълнеха вода, за да изкачат без проблеми баира на железницата към Дончево. В селото слизаха и момичета, дошли на свиждане на войниците в близкото поделение. Покрай традиционното селско стопанство хората тук гледаха също пчели, свине, зеленчуци. Сега остават предимно спомените от онова време на детството ни, пълно с игра и работа по полето, горите и в двора.“

В дните край събора местните жители правят подписка за възстановяване на водоснабдяването в селото. „Ние, как да е, сме свикнали да няма вода известно време, ама някои чужденци отиват и плащат на хотел в Добрич, за да се изкъпят“, казват техни съседи. Други обмислят колко ще им струва да си изкопаят кладенец, за да остане празнично настроението след събора сред селяните, роднините, гостите и туристите и през лятото в село Ново Ботево.

Текст и снимки: Румен Тодоров