Участвал ли е Алексей Петров в съставянето на кабинета “Денков – Габриел”?

0
131

©

Народното събрание рестартира своята законодателна дейност. Депутатите отново смениха сградата, в която заседават – те вече не са в тази на площад “Народно събрание“,  а в бившия Партиен дом. Първият работен ден на парламента започна с прозвучаването на химна на Република България и на Европейския съюз, след това последваха декларации на всяка една от парламентарните групи и премина през блицконтрол, на който министър-председателят и заместник министър-председателят отговаряха на въпросите на депутатите, а след това приключи с парламентарен контрол, на който останалите министри бяха изслушани.

Темата на деня обаче стана изявлението на Бойко Борисов, който разкри, че Алексей Петров е участвал в съставянето на правителството. Лидерът на ГЕРБ каза още, че е имало срещи както между него и Петров, така и между Кирил Петков и Алексей. По думите на Борисов бизнесменът е посредничил за съставянето на правителството, за да може да се върне стабилността в държавата.

На въпрос дали на Алексей Петров е бил обещаван ръководен държавнически пост, Борисов отговори, че той лично не е предлагал нищо, но и отрече представители на “Продължаваме промяната“ да са давали такива заявки на общите им срещи. В публичното пространство неофициално се твърдеше, че на бизнесмена е бил предлаган ръководният пост в ДАНС, други спекулации спрягаха името на бизнесмена като възможен кандидат за министерския пост във Вътрешното министерство.

От “Продължаваме промяната – Демократична България“ не коментираха направените от Борисов разкрития. Днес Кирил Петков не присъстваше на първото заседание на Народното събрание. Единствено министър-председателят направи коментар пред медиите, в който той отрече изобщо да е познавал Алексей Петров. Денков бе категоричен, че е виждал Петров два пъти, но никога не е водил разговори с него.  

Категоричността на премиера обаче не разсея съмненията за срещи между Кирил Петков и Алексей Петров без знанието на кандидат-премиера. На такъв въпрос Денков отговори по следния начин: “Не съм питал Кирил Петков дали се е срещал с Алексей Петров, защото не ме интересува. Това, което ние изпълняваме, са законодателната и управленската програма, в които аз съм участвал с екип, в който съм участвал като съставяне“.

Той каза още, че до момента не е усетил външно влияние върху решенията, които правителството е взимало. Според него именно това би било притеснително и посъветва журналистите да насочат своите въпроси към Борисов и Кирил Петков.

В социалните мрежи пък, Лена Бориславова не подмина думите на Бойко Борисов. Тя написа, че лидерът на ГЕРБ се опитва да отклони общественото внимание от “Турски поток“ и от георадара на АМ “Хемус“ и затова пренаписвал истории с “бившите си крими другари“.

Какво е било влиянието на бизнесмена върху сформирането на “сглобката“, остава отворена тема. Според Костадин Костадинов очевидно той е бил ключова фигура в преговорния процес. Лидерът на “Възраждане“ определи неговото убийство като политическо и бе категоричен, че очаква още такива да последват в следващите месеци.

Отново в социалните мрежи лидерът на “Има такъв народ“ Слави Трифонов също написа, че има много голяма вероятност убийството на Алексей да се окаже политическо. Той повдигна въпроса за това в качеството на какъв бизнесменът е взимал участие в преговорния процес и ако в действителност това се е случвало, а Николай Денков не е знаел, каква е неговата роля.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source