В навечерието на  148-ата годишнината от гибелта на Апостола на свободата и предстоящия национален празник 3-ти март, децата от Трета група “Пчеличка” от ДГ 20 „Радост“ представиха един от първите си уроци по родолюбие.

Малките възпитаницина детското заведение в продължение на месец слушаха разкази, учиха песни, гледаха кратки видеа, заедно със своите учители Деяна Йорданова и Магдалена Йорданова, за основаването на българската държава и делото на великите българи в нашата история, с които България сегордее – Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Райна Княгиня и други. Докоснаха се във виртуалното пространство до всяко кътче и историческа забележителност свързана с тях.

На фона на уредената изложба с ликовете на българските революционери, карта на България и непрекъснато сменящи се фотоси на интерактивната дъска, под звуците на „Обесването на Васил Левски“, децата застанаха около подредените Библия, револвер и кама, като за клетва. Момченцата бяха облечени в автентични четнически униформи, а момиченцата – в цветовете на българския трибагреник.

„Молитва от Ботев връх“ от М. Шопкин, рецитирана от учителките, въведе децата в историческите събития, след което момченцата танцуваха „Танц на Ботевите четници“, който завърши с поклон пред Майката земя, а момиченцата изпълниха песента „За моята слънчева България“.

Урокът по родолюбие продължи с викторина „Земята на Ботев и Левски“, в която децата демонстрираха завидни познания за историческите събития и личности. Въпросите бяха свързани със завета на Хан Кубрат, България на Аспарух, приноса наисторически личности за Освобождаването на България от турско робство и събития свързани с тях. Въпросите се теглиха се на случаен принцип, за да се даде възможност децата да бъдат активни и да покажат повече знания.В хода на викторината малките момиченца и момченца изпяха много патриотични песни, като в края, с ръка на сърцето, изпълниха Химна на България.

Урокът по родолюбие завърши с послание от учителите, да носят борбения дух на Ботев и Левски и с гордост да се наричат българчета.

Настроението и силният ентусиазъм, демонстриран по време на целият урок, за пореден път потвърдиха сериозната необходимост от ранно патриотично възпитание.

Всички деца получиха, като спомен от този ден, папка с картата на България и български флаг.

Заради пандемията от Covid-19,на вълнуващото тържество не присъстваха  родители, но беше направен запис и те ще имат възможност да видят постиженията на своите наслледници.