Украйна настоява от септември за максимално спешно извозване на БТР-ите, коментира депутатът Христо Гаджев

0
77



Украинската страна настоява от септември за максимално спешно извозване на БТР-ите. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Депутатът коментира изслушването в комисията на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Министърът беше изслушан за предоставената военна помощ за Украйна.

Въпросът с БТР-ите може би ще бъде решен през март, стана ясно от думите на Гаджев. Той посочи, че не е доволен от отговорите на министъра. По думите му “Украйна няма време да чака да се “начиновничат” българските чиновници”. Искаме да видим ясен план-график какво и как ще се случва оттук нататък, каза депутатът. Юнският пакет военна помощ за Украйна предстои тепърва да замине, добави той.

Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на железопътен транспорт, каза Тодор Тагарев по време на изслушването му. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции, добави той.

Украйна няма време да чака ние да си играем на чиновници. Една от основните задачи, заради които беше сформирано правителството, е помощ за Украйна, коментира Гаджев. „Няма да си лягате, докато не се случи, а не да се разбирате през седмица да се събирате на оперативки и да пиете кафе“, заяви депутатът.

Гаджев отбеляза, че не само изпращането на БТР-ите е забавено. Парламентът свършва всичко в рамките на дни и оттам нататък чакаме месеци изпълнителната власт да си свърши работата, каза той.

Относно ротацията на премиерската позиция Христо Гаджев заяви, че не е ясно дали ще я има.

/РН/



Източник БТА