Украинската армия губи около 40 дрона на ден

0
143

©

Силите за отбрана и сигурност на Украйна губят средно около 40 до 45 разузнавателни дрона на ден, съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на високопоставен служител на Киев.

Ръководителят на Държавната служба за специална комуникационна и информационна защита на Украйна Юрий Щихол заяви по украинската телевизия, че броят включва “най-обикновените Mavic, Matrice и големите професионални дронове от украинско и чуждестранно производство“.

“Тази война промени подхода към използването на дронове. Те се използват за разузнаване на къси разстояния, както и за управление на огъня, а атакуващите дронове се използват за унищожаване на жива сила и оборудване на противника. Затова правим всичко възможно да осигурим възможно най-много дронове. Купуваме почти всичко, което се предлага на пазара”, призна Щихол.

“Към днешна дата са договорени повече от 22 000 ударни безпилотни самолета, а около 15 000 вече са доставени на Въоръжените сили на Украйна“, добави той.

Освен държавните поръчки, редица други субекти в Украйна набират пари за закупуване на стотици дронове, много от които се доставят на военните.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник