Указът на президента по чл. 99 от Конституцията няма отношение към структурата и състава на кабинета, уточниха от президентската институция

0
73



В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в отговор на въпроси дали президентът Румен Радев ще се съобрази с искането на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да оттегли своя указ, който изпрати днес до парламента във връзка с конституционната процедура по чл. 99. 

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател, става ясно още от съобщението.

По-рано днес лидерът на „Демократи за силна България“ (ДСБ) Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да оттегли указа си за гласуване състав на кабинет, предложен от Мария Габриел, а председателят на парламента да не включва гласуването му в дневния ред на Народното събрание. 

Господин президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви да оттеглите указа си, заяви Атанасов.

Той призова председателя на парламента да не включва в дневния ред на Народното събрание точка за избор на ново правителство, защото “това е скандал и нарушение на Конституцията”. 

На пресконференцията на ПП-ДБ номинирани за министри в проектокабинета, представен днес от Мария Габриел, заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерски съвет (МС). 

/РН/



Източник БТА