Уж прокълнатият “Байер” (Л) е фаталният шампион №13 от старта на Бундеслигата

0
64


“Байер” (Леверкузен) най-накрая се отърва от проклятието “вечно втори”, което в годините заслужи, макар и не с такава “успеваемост” като “Левски”, който е рекордьор в това отношение в българското първенство.

В годината, когато клубът навършва 120 г. и общо 45 г. след попадането на “аспирините” в Бундеслигата, те успяха да стана шампиони на Германия.

Огромната заслуга за това е на испанския треньор Шаби Алонсо, който пое тима през октомври, когато той се бе приближил неприятно близо до зоната на изпадащите. Бившият мозък в халфовата линия на “Ливърпул”, “Реал” (Мадрид) и “Байерн” стабилизира “аспирините”, вкара ги в топ 6 и след трансферен тунинг през лятото ги направи машина.

“Байер” спечели първата си шампионска титла след победа с 5:0 над гостуващия “Вердер” в 29-ия кръг, или 5 мача преди края на сезона. Това бе общо 43-ият двубой за четата на Алонсо през сезона във всички турнири и тя все още няма загуба – 38 победи и 5 равенства.

Но да се върнем към споменатото проклятие. “Байер” общо 5 пъти взе сребърните медали в германския футболен елит. Вторите места през 2000 и 2002 г., особено през първата година, дойдоха с изключително болезнени обрати в класирането в последния момент. През втората това бе съчетано със загуба във финалите на турнира за купата на Германия и на Шампионската лига.

Това народи прякорите Вицекузен и Неверкузен. Сега обаче уж прокълнатият “Байер” не само се отърва от тях и вече бе преименуван на Уинеркузен, но и стана фаталният 13-и различен носител на титла в Бундеслигата от нейното създаване през 1963 г.

Лидер е “Байерн” (32), следват “Борусия” (Д) и “Борусия” (М) с по 5, “Вердер” има 4, с по 3 са “Хамбургер” и “Щутгарт”, с по 2 – “Кайзерслаутерн” и “Кьолн”, веднъж до златото са стигали “Айнтрахт” (Бр), “Мюнхен 1860”, “Нюрнберг”, “Волфсбург” и 13-ият воин – “Байер”.





Източник 24часа