Трифон Иванов е сред знаковите фигури за най-добрите европейски първенства

0
69


Популярното германско футболно списание “11 фройнде” много сполучливо в специално свое издание е определило европейските първенства през 1988, 1992 и 1996 г. за най-добрите в историята.

С тях може да се каже, че започна и приключи преходът на футбола от ортодоксалния му вид, създаден през средата на миналия век, и наченките на модерните времена.

За радост на България, националите от Пеневата чета успяха да се класират на последното от тези 3 европейски, което се проведе в Англия през 1996 г.

Макар и само с 3 мача, в групата от “11 фройнде” са сметнали, че и родината ни трябва да има представител сред значимите фигури, с които са олицетворени въпросните шампионати. И изборът е най-удачният – Трифон Иванов.

Покойният железен бранител е поставен в центъра на композицията до трофея за европейски шампион. От другата му страна е великият Валери Лабонивски, извел СССР до сребро през 1988 г. Над купата е Рууд Гулит, който с Марко ван Бастен пък бе с основна заслуга Нидерландия да триумфира на същия шампионат.

В колажа има и още други емблематични фигури като треньора на “лалетата” Ринус Микелс, германците Юрген Клинсман и Оливер Бирхоф и селекционера Берти Фогтс, датчаните Петер Шмайхел и Флеминг Поулсен, португалеца Луиш Фиго, чеха Карел Поборски, шведа Томас Бролин, хърватина Давор Шукер и др.

На първенството в Англия Трифон Иванов изигра целите мачове срещу Испания (1:1), Румъния (1:0) и Франция (1:3). В последния получи жълт картон.





Източник 24часа