Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ си остана 7% и след местния вот

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната. Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва в рамките на 7%. Ерозия в подкрепата към правителството. Високо недоверие спрямо изборния процес – близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен. Това показват данните от ново представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%). Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември.

Отрицателните оценки се покачват с 5% за месец, достигайки до 71%

Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета “Денков”.

Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета, а 4 от 10 го подкрепят. Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента – 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна.

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

ГЕРБ остава първа

политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението “Продължаваме промяната”-“Демократична България” (17,9%).

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 15.4% сред гласуващите.

Четвъртият в подредбата е ДПС (13,3%), а петото място остава за БСП (9,4%). ИТН запазва позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4,4%.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци – 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че не са необходими.