ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДНИТЕ 24-30 НОЕМВРИ И ЗА ДОБРУДЖА ДО 27 ДЕКЕМВРИ /ВИДЕО/

0
431
DCIM100MEDIADJI_0302.JPG

Атмосферното налягане още ще се понижи и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

През нощта облачността ще се разкъса. На места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще са между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обяд облачността над страната ще е значителна, около и след обяд ще се вплътни и от запад-северозапад ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – умерен запад-югозападен вятър. С него дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°, в София – около 13°.

Над планините облачността ще е значителна. Ще има валежи от дъжд, над около 1800 метра – от сняг. Ще духа умерен и силен, предимно западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра – около 4°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, след обяд – по-често значителна и на места по северното крайбрежие ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 13°-15°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 29 мин. и залязва в 16 ч. и 56 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 27 мин. Луната в София залязва в 3 ч. и 52 мин. и изгрява в 15 ч. и 12 мин. Фаза на луната: три дни преди пълнолуние.

През нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна. До сутринта в Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. В събота с ориентиране на вятъра от северозапад ще прониква студен въздух. Валежите ще продължат, ще са значителни по количество. Температурите ще се понижават и към 14 ч. ще са от 1°-2° в северозападните до 14°-15° в крайните източни райони. След обяд и вятърът ще се усилва. Със застудяването до края на деня в почти цяла Западна и Централна България, както и в североизточните райони ще вали сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за преспи и навявания.

През нощта срещу неделя вятърът ще се усили още, ще е силен, в Североизточна България бурен от север-северозапад. Валежите ще продължат, и в югоизточните райони дъждът ще премине в сняг. В неделя ще остане много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, а по-късно и облачността ще се разкъсва. Студено време с отрицателни минимални температури и максимални около нулата.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, вероятността за валежи е малка. Минималните температури ще се понижат още, на места в котловините ще са до минус 7° – минус 8°, а дневните ще са с 3-4 градуса по-високи. Във вторник със слаб, в източните райони умерен юг-югозападен вятър ще се затопли. Облачността ще се увеличи, ще започнат валежи от дъжд и сняг, ще има условия за поледици. В сряда ще се задържи облачно, с валежи, вече в по-голямата част от страната ще са от сняг, в Горнотракийската низина, по Черноморието и крайните южни райони – от дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход, от 1°-2° на места в Западна България до 10°-12° в Югоизточна. По-късно през деня от северозапад ще прониква студен въздух. През нощта срещу четвъртък в цялата страна дъждът ще премине в сняг. В четвъртък ще е сравнително студено, предимно облачно, със слаби превалявания от сняг.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел “Прогнози на времето”