Екзитполовете от парламентарните избори в Нидерландия сочат, че крайнодесният евроскептик Герт Вилдерс и неговата “Партия за свободата” (ПВВ) печелят убедително.

Те ще имат около 35 места от 150-те в парламента, като втори са левият, либерален, зелен алианс с 26. Либералната партия на дългогодишния премиер Марк Рюте, която днес се предвожда от родената в Нидерландия туркиня Дилан Йесилгоз-Зегериус, остава 3-та с 23 места.

Четвърта ще е лявата, консервативна и евроскептична партия “Нов социален договор” на Питер Омцигт.

Движението на фермерите, което направи фурор в политиката при спечелване на първите си избори, е спаднало и взима едва 7 места в парламента

Вилдерс е известен със своята риторика против мюсюлманите. Той смята, че те не са добре дошли в Нидерландия и не просто иска да спре миграцията, а дори да депортира постепенно, но сигурно, мигрантите от последните 20 години в държавата. Вилдерс твърди, че ислямистите са опасни и заради изказванията си е под 24-часова полицейска защита от 2003 година насам. Той също така е обещал да организира референдум за членството на Нидерландия в Европейския съюз, което той смята за излишно.

Въпреки, че Вилдерс е далече от собствено мнозинство, той би имал множество опции за коалиция, ако резултатите се задържат така след окончателното броене. Заедно с другите евроскептични партии, той с лекота събира нужните 76 места и това може да доведе до референдум за членството на Нидерландия в ЕС. Въпреки това, някои от тях, като партията на Омцигт, са казвали, че няма да работят с Вилдерс освен ако не предложи и други приоритети, по които могат да се съгласят. Либералите на Рюте са омекнали към коалиция с ПВВ, но изрично са против референдум за членството в ЕС, както и депортацията на мигранти от Нидерландия.

Вилдерс получи изявления за подкрепа от страна на множество десни движения из Европа, като например АФД в Германия и “Партия на свободата на Австрия”.  https://trud.bg/