Трайно трябва да повишаваме пенсиите, а не да разчитаме на временни добавки на празници, каза Богдан Богданов

0
64



Позицията на кабинета е, че за най-уязвимите групи от обществото, включително и пенсионерите, трябва трайно да повишаваме пенсиите, а не да разчитаме на временни добавки на определени празници. Това е обща позиция и не е дискутирана само сега, а и миналата година. Това заяви министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов в предаването “Лице в лице” по бТВ.  

По-рано днес в Народното събрание беше обявено, че социалната и бюджетната парламентарни комисии предлагат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за това да има великденски добавки от 75 лева за пенсионерите под линията на бедност. По думите му, когато имаме повече потребление, се движи икономиката ни. 

Според него е изключително важно най-уязвимите кръгове в обществото да получават достойни месечни доходи.  “Беше необходимо, и то се случи в последните няколко години, да се увеличат значително пенсиите, включително средната в момента е над 700 лева. Това не е абсолютно достатъчно да се задоволят потребностите, но беше направено значително. В момента този тренд трябва да продължи, а не да се разчита само на помощи“, категоричен е Богданов. 

Той коментира и изчисленията за това колко губим, че не сме в сухопътния Шенген. “Такива изчисления направихме още миналата година. Те са споделени с колегите от Министерския съвет (МС). Ние вече сме в Шенген, а сухопътен в края на годината се надяваме да се случи също. Ефектите в момента са основно за гражданите. Изчисленията ни показват, че преки и косвени ползи от Шенген в момента дори по въздух и вода са около 42 милиона“, каза икономическият министър в оставка. 

Богданов подчерта, че общият ефект от пълноправното ни членство в Шенген ще бъде малко над 1,1 млрд. лева на година. По думите му това включва най-вече тежкотоварният автомобилен транспорт. “Имаме едни около 540 млн. лв., които ще са допълнителни ползи за това, че за времето, което прекарват в момента превозвачите, изчаквайки на сухопътните ни граници, те могат да реализират алтернативни приходи“, обясни още той.

Богданов категорично отрече номинираният от президента Румен Радев за служебен министър-председател Димитър Главчев да му се е обаждал относно съставянето на служебния кабинет. 



Източник БТА