Тонове боклук беше събран при провеждането на акцията „Да изчистим България заедно“

0
271

Десетки жители на град Генерал Тошево, сред които много деца и ученици, се включиха в поредната инициатива за опазване на околната среда „Да изчистим България заедно“. След като през миналата година всички заедно почистихме лесопарка, тази година усилията бяха насочени към горичката в другия край на града – в края на улиците „23 септември“ и „Никола Вапцаров“.

Акцията започна точно в 10:00 часа в съботния ден и буквално час по-късно на сборната площадка вече имаше събрано огромно количество чували с всевъзможни боклуци. В инициативата се включиха деца, младежи, активни граждани и представители на Общинска администрация и институциите в града. Доброволците бяха подпомогнати и от техника, която извозваше тежките строителни отпадъци, които са изхвърляни на мястото през годините.

Несъмнено най-дейни в благородната акция бяха младите жители на нашия град, които с желание и мисъл за природата събираха всеки неестествен за зелените площи отпадък.

По данни на еколога на Община Генерал Тошево, в рамките на националния ден за почистване, бяха събрани над 10 тона отпадъци, които бяха извозени на Регионалното депо в село Стожер. На всички включили се акцията бяха раздадени чували и ръкавици.

Паралелно с регулярните акции по почистване на определени места в града и селата на община Генерал Тошево, продължават да се провеждат и образователни уроци и беседи за нуждите от разделното събиране на отпадъци. В детските градини и училищата лекциите за правилното сметосъбиране и рециклирането набират все по-голяма популярност, а децата получават необходимите знания за опазването на околната среда.