Към 4 април 2020 г. случаи на заразяване не са регистрирани само в 19 държави, въпреки че е възможно те да крият данните. Ако обаче има място, където вирусът никога няма да дойде, най-вероятно това е Науру.

На 12 януари, преди по-малко от три месеца, коронавирусът  беше ограничен предимно в Китай. Нито един случай на “Covid 19” не бе регистриран в други страни по света, пише BBC. След това, на 13 януари, вирусът се превърна в глобална пандемия, като се появиха случаи в Тайланд, Япония и Южна Корея, а след това и по целия свят.

За няколко седмици едноцифрените случаи се превърнаха в “наводнение” на болните, застрашавайки здравните системи и живота на хората. Днес имаме над един милион пациенти от Непал до Никарагуа. Тъй като смъртният брой нараства и капацитетът на болниците се пренаселява, остава въпросът – има ли място в света, където няма вирус?

До 4 април 2020 г. в света останаха само 19 държави, които не са регистрирали нито един случай на „Covid 19“, според университета Джон Хопкинс.

Това са: Коморски острови, Лесото, Малави, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Северна Корея, Палау, Самоа, Американски Вирджински острови, Соломонови острови, Южен Судан, Таджикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Йемен. Някои от тях, казват специалистите, все пак имат вируса, но също така и нерегистрирани случаи.

Но определено има държави, в които вирусът все още не е пристигнал и това са предимно малки островни държави с много малко посетители, които да донесат заразата. Това разстояние означава едно: в тази епоха на правила за социално разстояние островните държави са естествени самоизолатори.  https://pochivka.blitz.bg

Република Науру е джудже държава на коралов остров в югозападната част на Науру на Тихия океан, разположен на 42 км южно от екватора. Науру е известен с това, че е най-малката независима република на Земята, най-малката островна държава, най-малката държава извън Европа и единствената република в света без официална столица. Площта на страната – острови Науру е 21,3 км., С население от 10 277 души (за 2017 г.). Независимостта на Науру е обявена през 1968 г.
Интересно е, че най-близкият остров Банаба се намира на 288 км на изток и принадлежи на Република Кирибати.
Необичайно е, че такава мъничка държава има своя собствена авиокомпания – Нашата авиокомпания.
Както сега, Науруанците винаги са наричали острова “Naoero”, което е превод от местния език – “отивам на морския бряг”. Държавата е член на Общността на нациите. На 14 септември 1999 г. Република Науру е приета в ООН. Науру е член на Южно-Тихоокеанската комисия и на Форума на Тихоокеанските острови. Неофициалната столица на страната е град Ярен, където се намират парламентът и летището.
Науру е бил обитаван от микронезийци и полинезийци преди около 3 хиляди години. По традиция островитяните вземат предвид майчинското си произход. Преди пристигането на европейците (от остров Бисмарк) населението на Науру се е състояло от 12 племена, което е отразено в звездата от дванадесет точки върху съвременния флаг и герб на Република Науру. В Науру нямаше общ водач и всяко племе имаше своя история. По традиция племената били разделени на семейства и всеки човек в него принадлежал към определени класове. Привилегированата позиция винаги се е заемала от класа Temonibe, на които е било разрешено да се занимават с риболов и да притежават определени райони в морето.

Първи сред европейците Науру откри на 8 ноември 1798 г. английският капитан Джон Фърн, плаващ от Нова Зеландия до Китай, който даде на острова името „Приятният остров”, което се използва активно от 90 години.

Въз основа на езика на науруйците е обичайно да се причислява към микронезийската група народи. Написването на Науруския език е създадено преди около 100 години въз основа на латинската азбука и включва 17 букви. По-късно, поради влиянието на други езици, предимно немски, говорене-писин и кирибати, азбуката се разширява до 28 букви.
В Република Науру няма национални въоръжени сили. По неформално споразумение островът е обезопасен от Австралия. Паричната единица на Науру е австралийският долар.

Жителите на острова получават висше образование в Австралия. Науру има и клон на Университета в Южен Тихи океан, който предлага курсове за дистанционно обучение.
Образованието в Науру е безплатно.
Туристите живеят в държавния хотел “Meneng”, който се намира на южния край на брега. https://globustur.spb.ru

НДТ