В средата на декември, в италианската област Ломбардия, има пик на пневмонии, за това пишат дори местните медии, по-късно се установява, че всички преболедували тогава имат антитела към SARS-Cov-2

За два неизвестни факта за епидемията от коронавирус, които може би обясняват високата смъртност от болестта в Италия, съобщава Би Би Си.

Британската обществена медия, в своята версия на руски език, обобщи два неизвестни факта за развитието на епидемията в Италия.

Според научния кореспондент на Би Би Си Николай Воронин, който се опира на данни на италиански учени от университета във Филаделфия, коронавирусът се е разпространил в Италия, забележете … в средата на месец декември.

Това се случва седмици преди Китай да обяви, че в района на Ухан има случаи на пневмония, за която се предполога, че е предизвикана от нов коронавирус, а именно Sars-Cov-2, предизвикващ заболяването Covid-19.

Никой не е предполагал, че нов вирус се разпространява сред хората и не е взел мерки за спиране на заразата. Мерките са взети чак в края на февруари. Ако това е така, този вирус се е маскирал сред сезонната грипна вълна и много хора са го срещнали, като са мислели, че са болни от грип.

Втората основна причина за високата смъртност в Италия, според научния кореспондент на Би Би Си, е голямото използване на антибиотици.

Два, три пъти по-често са се предписвали антибиотици, което в условията на разпространяваща се короновирусна епидемия е допринесло за по-високия брой смъртни случаи, когато заболяването е предизвиквало и бактериални инфекции и пневмонии при по-възрастните пациенти, а този тип пневмонии се лекуват с антибиотици. При по-високата резистентност на бактериалните инфекции към антибиотиците там, това води и до по-висока смъртност.

Но по-интересна е първата версия. Според нея коронавирусът е бил вече в Италия, в средата на декември – съобщава се за 40 случая на болни с тежки бронхопневмонии в Ломбардия, за това са писали местните вестници, заболелите са настанени в болници по това време, а след оздравяване, в средата на януари, се е оказало, че имат антитела към коронавируса.

Това означава, че заразата се е разпространявала свободно повече от 2 месеца в северните райони на Италия и това е довело до многобройните случаи на тежко болни, а впоследствие и на починали.

Това обаче поставя ред други въпроси – откъде е тръгнала епидемията, защо в Италия има случаи на коронавирус още през декември, а в Ухан се съобщава за това в края на декември. СЗО не е знаела за това и обяви пандемия чак през март.

Това означава нещо съвсем ново, ако разбира се това е вярно – че епидемията от коронавирус циркулира сред населението на планетата от края на ноември, защото няма причина да се появи в Италия, с тежко болни в средата на декември, а да не се е разпространила и в други държави и континенти.

Логично е да се предположи, че вирусът е започнал да заразява хора в края на ноември, за да стане възможно тези 40 италианци да развият тежки пневмонии към средата на декември.

На тези въпроси Би Би Си не дава отговор и повече информация, но те са естествени и сега ще очакваме ново потвърждение на тези твърдения.

Според медията, няма яснота и по един друг много важен въпрос – защо някои хора карат болестта абсолютно безсимптомно – до 25 процента от вирусоносителите нямат никакви симптоми.

Според някои предположения, това е така, защото вероятно развитието или неразвитието на заболяването е свързано с ДНК при различните хора. Казано по-просто, някои хора носят такова ДНК, което ги предпазва, в много голяма степен от вируса, а други хора – не.

Това е теория, която ще се провери след време, след като се направят много допълнителни изследвания. Очевидно е, че геномът на човек има пряко отношение към заболяването, но това не е ново, знае се, че има генетична предразположеност към много заболявания.

Възможно е човешкият геном да пази информация от минали времена за подобни епидемии и натиск от коронавируси към определени човешки популации  – говорим за хилядолетия и сега да има естествен “имунитет” към коронавируса при някои хора, а при други това да не е така.

Това ще стане ясно след време, когато SARS-Cov-2 бъде изследван достатъчно задълбочено.

Оставаме в очакване да получим още потвърждения на най-важното, а именно кога е тръгнала заразата с коронавируса, кога е дошъл в Европа и колко дълго се е разпространявал сред населението вероятно маскиран под външните белези на грипната епидемия.

Според Би Би Си, някои учени смятат, че много хора, до половината от британците, вече са се срещнали с вируса и са го преболедували, но това може да се разбере само с бърз, надежден, евтин и масов тест, който да покаже, колко хора вече са преболедували и те да могат спокойно да работят, за да се освободят силните ограничителни мерки.

Все още такъв тест не е разработен.

https://dnews.bg