• Американският лидер заяви, че не вярва в желанието на Русия да води война с Украйна

ВАШИНГТОН, 16 февруари. /ТАСС/. Президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки в Белия дом във вторник, се обърна към руския народ с изявление, че не вярва в желанието на Русия да води война срещу Украйна.

“Апелирам към руския народ – вие не сте наш враг. И не вярвам, че искате кървава, разрушителна война срещу Украйна – страна и народ, с които имате толкова дълбоки връзки”, каза той.

Ръководителят на Белия дом в речта си припомни и Втората световна война, в която двете страни воюваха заедно. “Нашият народ преди 77 години се биеше и жертваше рамо до рамо. Втората световна война беше принудена. Ако обаче Русия нападне Украйна, това ще бъде война по избор или война без причина”, аргументира се той.

Байдън отбеляза, че САЩ нямат ракети в Украйна и не възнамеряват да ги поставят там в бъдеще.

“Нито САЩ, нито НАТО разполагат с ракети в Украйна. Ние също нямаме планове да ги поставяме там”, каза той.

“Ние не сме насочени към руския народ. Не се опитваме да дестабилизираме Русия”, добави ръководителят на Белия дом.

Американският лидер посочи, че властите на САЩ не възнамеряват да изпращат войските си в Украйна в случай на военни операции там, но ще се ангажират с принципа за колективна отбрана на НАТО.

“Въпреки че няма да изпращам американските военни да се бият в Украйна, ние снабдихме украинските военни с оборудване, за да им помогнем да се защитават. Със същата цел ние ги обучаваме, съветваме ги, предоставяме им разузнавателна информация. И бъдете сигурни: САЩ ще защитавайте всеки сантиметър от територията на НАТО < …>. Атака срещу една от страните на НАТО е атака срещу всички [членки на алианса]“, каза той.

Американският президент припомни, че по-рано този месец е наредил прехвърлянето на няколко хиляди американски войници в Европа за „укрепване на източния фланг на НАТО“. “Ние също така ще продължим да провеждаме военни учения с нашите съюзници и партньори, за да увеличим отбранителните способности. И ако Руската федерация нахлуе [Украйна], ще предприемем допълнителни стъпки за укрепване на присъствието си в НАТО, подкрепа на нашите съюзници и по-нататъшно възпиране агресия“, аргументира се Байдън.

Дипломация и силен отговор

Според него САЩ са готови както за дипломатически ангажимент с Москва, така и за решителен отговор на евентуална руска агресия срещу Украйна.

“САЩ са готови на всичко, каквото и да се случи. Готови сме <…> за дипломатическо сътрудничество с Русия <…> за подобряване на стабилността и сигурността в Европа като цяло”, каза той. „И ние сме готови да отговорим решително на руска атака срещу Украйна, която все още е напълно възможна“, добави Байдън.

“През всички събития от последните няколко седмици и месеци това беше нашият подход. И това е нашият подход сега”, каза американският президент.

Съединените щати са съгласни с Русия за необходимостта от продължаване на дипломатическите усилия за сигурност в Европа, подчерта той.

“И ние, и те имаме опасения за сигурността. Президентът [Владимир] Путин и аз се съгласихме, че нашите екипи трябва да продължат да работят за тази цел заедно с нашите европейски партньори. Вчера [понеделник] руските власти обявиха публично готовността си да продължат дипломацията. Съгласен съм На дипломацията трябва да се даде всички шансове за успех“, каза той.

“Докато има надежда за дипломатическо споразумение, което ще предотврати използването на сила <…>, ние трябва да работим в тази посока”, добави Байдън.

Освен това, както уточни държавният глава, властите на САЩ биха приветствали връщането на руските военни сили след ученията в местата им за постоянна дислокация, но Вашингтон все още не може да потвърди тази информация.

„Руското министерство на отбраната съобщи днес, че част от подразделенията напускат позициите си близо до Украйна. Това би било добре. Но все още не сме проверили това. Все още не сме потвърдили, че руските военни части се връщат в местата си за постоянно дислокиране “, каза той. Американският лидер “Всъщност нашите анализатори казват, че все още са на позиции, от които представляват заплаха.”

Според Байдън “повече от 150 хиляди военни” на Руската федерация се намират близо до украинските граници. “Нашествието остава напълно възможно”, аргументира се президентът на САЩ. “Затова няколко пъти съм молил всички американци в Украйна да напуснат веднага, преди да е станало твърде късно за безопасното.”

Гаранции за сигурност

Както отбеляза Байдън, властите на САЩ са готови да фиксират писмени споразумения за сигурност с Руската федерация, ако бъдат постигнати.

„От няколко седмици ние сме ангажирани с нашите съюзници и партньори <…> в непрекъсната дипломация. Този уикенд говорих [по телефона] с президента [на Руската федерация Владимир] Путин, за да стане ясно, че ние сме готови да продължим дипломацията на високо ниво, за да постигнем писмено разбирателство между Руската федерация, Съединените щати и страните от Европа, за да отговорим на оправдани опасения за сигурността, ако това е, което той [президентът на Руската федерация] Техните и нашите опасения за сигурността“, каза Байдън.

Според шефа на Белия дом САЩ са готови да отговорят на възможни атаки от Русия, включително хакери, но Вашингтон не търси конфронтация с Москва.

“Ние не търсим пряка конфронтация с Русия. Въпреки че казах ясно, че ако Русия застраши американците в Украйна, ние ще отговорим решително. И ако Русия атакува Съединените щати или нашите съюзници чрез асиметрични средства, като разрушителни кибератаки срещу нашата критична инфраструктура, ние сме готови да отговорим“, каза началникът на щаба на Вашингтон. Той отбеляза, че САЩ и техните съюзници от НАТО и други партньори активно работят заедно за „засилване на колективната защита срещу заплахи в киберпространството“.

В същото време Байдън изрази увереност, че Русия и САЩ, дори в настоящата напрегната ситуация, биха могли да „изберат дипломацията“. Москва и Вашингтон носят “историческа отговорност” за “глобалната стабилност” и трябва да следват пътя на дипломацията в името на “общото бъдеще”, каза американският лидер.

„Няма съмнение обаче: ако Русия нахлуе в Украйна, тогава отговорните страни по света няма да се поколебаят да отговорят“, прогнозира Байдън. „Ако не отстояваме свободата днес там, където тя е застрашена, утре определено ще платим по-висока цена“, заяви президентът. Освен това той увери, че „САЩ и НАТО не са заплаха за Русия“. “Ние не се насочваме към народа на Русия. Ние не се стремим да дестабилизираме Русия”, каза ръководителят на Белия дом.

Въпросът за разширяването на НАТО

Байдън отбеляза, че САЩ няма да компрометират основния си принцип, според който страните са свободни да избират свои собствени съюзи.

По думите му САЩ представиха конкретни идеи за създаване на архитектура за сигурност в Европа. “Предложихме нови мерки за контрол на въоръженията, нови мерки за прозрачност, нови мерки за стратегическа стабилност,” каза президентът на САЩ. “Тези мерки се отнасят за всички страни – НАТО и Русия”.

Според шефа на администрацията това са практически стъпки, които могат да засилят цялостната сигурност.

„Няма да правим компромис с нашите основни принципи. Държавите имат право на суверенитет и териториална цялост, те са свободни да определят своя курс и да избират тези, с които да се свързват“, каза Байдън.

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, се появиха изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението и подчерта, че Москва не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.