Свалят драстично цената на дървата за огрев

0
836

Откриват се 17 нови склада в държавните горски стопанства. Там дървесината ще се продава на цената на добиване, без надценки. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на съвместен брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов дават, предаде репортер на Novini.bg

Дървата ще се добиват от държавните горски стопанства и ще се извозват от складовете до населените места, където живеят хората, които имат нужда от тези дърва, поясни тя.

Ограничаваме посредниците, които натоварват цената, които купуват дърва, за да ги препродават и директно държавата влиза в ролята си. Например, в един от тези складове дървесината се добива и продава на 84 лева, а същата на пазара е 160 лева, почти 100% увеличение заради прекупвачи. С тази мярка осигуряваме сигурност, че винаги държавните горски стопанства ще гарантират, че има дърва на достъпна цена, гарантират падане на цените за потребителя. Държавните горски стопанстава започват да наемат работници, които да добиват тази дървесина. Държавните горски стопанстава започват и процедура за закупуване на високопроходима техника, за да добиват тзи дървесина за собствена сметка, заяви Нинова.

Кметовете по места трябва да предоставят списъците с хората, които се нуждаят от дървесина, за да могат държавните горски стопанства да идентифицират тези хора и да им закарат дървата до мястото – без надценки, без посредници, без такси, посочи министърът на икономиката и индустрията.

Мярката цели да се намали повишената цена на дървата за огрев за крайните потребители, коментира земеделският министър Иван Иванов.

Целта е да гарантираме дървесината за огрев както за този отоплителен сезон, така и за следващия. Ще се вземат мерки да бъдат избегнати всякакви опити за спекула, целта е единствено да се задоволят нуждите на местното население, отбеляза той.

Корнелия Нинова подчерта, че се приключва и с практиката осигуряването на дърва за огрев да се използва за предизборни цели.

https://novini.bg/