За разлика от мъжа, който изглежда като цялостна личност, във всяка жена, благодарение на двойствеността, има като че ли два типа личност: външният образ е един, а действията й са вторият тип. Само ясното разбиране на двете половини на личността на жената е ключът към разбирането на всеки брак. Двойствеността на женската същност е именно в основата на източния хороскоп.

В брака и любовта жената е господарка на положението. Човекът, като по-интегрална личност, се стреми към известна изолация. Бракът е наистина женско призвание, това е сфера на дейност, в която мъжът е само гост. Мъжът във всяка жена може да открие или самоличността на една от половинките си, или да установи силна романтична връзка. 

И така, Видове жени според източния хороскоп…

РОМАНТИЧНИ жени (родени в годините на Кон, Тигър, Куче) 

Образът на тези жени, техните мисли, идеали, начин на живот, поведение – всичко е подчинено на волята и романтиката любов. Но техният ум и мислене не отговарят на този образ. Това са логични, студени, аналитични личности, без излишни емоции, с прямота и безкомпромисност, с комплекси за малоценност, амбиция и самоироничност едновременно.
Те са способни да направят зашеметяващо впечатление, но, за съжаление, нямат вътрешната сила, която да поддържа този образ. Ето защо несъответствието между дума и дело, план и неговото изпълнение, като цяло характерно за жените, се проявява толкова ясно в тези три знака. Благодарение на външния им вид и поведение, никой около тях не се съмнява в силната им личност. Никой освен себе си. 
И все пак на тези жени им липсва воля, но те са в състояние да подсилят високите си амбиции, които им дава логичното мислене, с истински мъжки ум. Те често са на ръба на срив или катастрофа. Техният волеви импулс, съчетан с праволинейно мислене, ги хвърля напред, без да гарантира добри крайни резултати. Те винаги се стремят напред, никога не спират дотук, но винаги се съмняват във всичко. Външният вид на тези жени винаги е измамен. Те не могат да бъдат само украшение на живота, те винаги имат нужда да правят нещо, защото природата ги възнаграждава с вечно движение, високи интелектуални способности и почти никога не ги лишава от таланти. Имат отлична способност за управление на хора и висока производителност. 
Романтичната красота на тези жени може да остави малко хора безразлични. Не всеки мъж може да се справи с толкова бързо мислещо и променящо се романтично същество. Не всеки мъж отговаря на изискванията, които жените от тези зодии поставят към тях. Доста трудно се вписва мъж в схемата им. Оттук и всички разочарования, комплекси, терзания, както за жената, така и за нейните спътници. Когато се влюбват, те често измислят романтичен идеал за своя избраник. Но когато свалят розовите очила, претърпяват провали в личния живот. Те трябва да се научат да потискат слабостите си, тогава ще бъдат щастливи. 
Само когато човек сам се занимава с бизнес, е необикновена личност, само тогава ще се прояви призванието на тези жени да бъдат бойни другарки, да живеят в работата на съпруга си, да му останат верни. Но колко много разочарования очакват всяка от тези жени, докато успее да намери този, от който се нуждае! 
Представители на жените на „романтичния идеал” са Мерилин Монро, Роми Шнайдер, Патриша Каас, Лайза Минели, Инеса Арманд, София Ковалевская, Любов Орлова и др. 

СИЛНИ жени (родени в годините на Петел, Змия, Бик /Вол/) 

Съхранявайки емблематичния образ на бойната тройка на Петел, Змия и Бик с присъщите им амбиции, натиск, прямота, комплекси, тези жени имат най-висшата форма на воля – волята на ума, контролирана от волята. Не всички жени могат напълно да реализират тази воля. Това е възпрепятствано от външния боен образ и липсата на иновации. Силата на тяхната политика, тяхното лидерство не познава конкуренцията в женския свят и не се страхува дори от конкуренцията на мъжете. Двойствеността, бойният език и установените социални стереотипи често пречат на тези жени да преследват политическа кариера. 
И все пак такива представители като Индира Ганди, Маргарет Тачър, Коразон Акино, Мария Стюарт, Екатерина II управляваха цялата държава много по-силно от повечето мъже политици. 
За мъжете историци е болезнено трудно да разпознаят силата на женското управление: в края на краищата митът за липсата на воля на жените се разпада, трудно е да се повярва, че необузданата любовна стихия може да съществува съвместно с трезв ум и силна воля . Необходимо е да се прави разлика между успехите на силните жени в политиката, които осигуряват мощна воля и прямота, от една страна, и тяхната неспособност да влияят на хората, от друга. 
Рационалната воля често е придружена от романтична любов. Любовта е едновременно „ахилесовата пета” и източникът на вдъхновение за тези жени. Представителите на силни жени поставят летвата на изискванията много високо и не всеки мъж може да го постигне. В любовта те сами избират партньора си. Тези жени са може би единствените представителки на нежния пол, които се стремят да съчетаят три неща: да създадат силно семейство, да бъдат щастливи майки и да постигнат голям успех в бизнес кариерата. Много от тях успяват да постигнат тази цел, докато други се втурват от едната крайност в другата, защото много обичат семейството си, гордеят се с децата си и искат да стигнат до върха на успеха. 

ОЧАРОВАТЕЛНИ жени (родени в годините на Плъх, Маймуна, Дракон) 

Представителките на тези три зодии са олицетворение на женската красота, грация, изтънченост и слабост. Те създават впечатлението за въздушни същества, които не се интересуват от грешната Земя. С целия си вид те напомнят на мъжете, че любовта и красотата съществуват на земята. 
Тяхната красота е доста студена и затова любовният образ на тези жени не носи сексуално продължение. Често примамването на мъжете в „техните мрежи“ не се прави за това, за което мислят представителите на по-силния пол. Всичко завършва след страстни целувки и вечни клетви в любов. В семейния живот жените от тези три зодии продължават своята линия – стремят се към красота, просперитет и мир. Обикновено този идеал за красота и спокойствие се проявява в желанието за салонен живот, за изобилие от красиви и скъпи неща. Често те презират ежедневието заради неговата неизбежност или търпеливо, но отчуждено се примиряват с него. 
Жените от описания тип, създадени за любов и възхищение, въпреки това имат трезв ум, здравият разум никога не ги напуска, без значение каква любовна лудост се прави заради тях. Те се нуждаят от материално благополучие и спокойствие. Като всеки реалист, те са най-загрижени за собственото си здраве, здравето на близките си и всекидневното благополучие. Липсвайки спокойствие в живота, тези жени са способни на непредвидими изблици на гняв. А липсата на сигурност в ежедневието може да доведе до психическа травма или трагедия за тях. 

Като олицетворение на женската слабост и несигурност, те преодоляват трудностите си по женски – чрез капризи, истерии, сълзи, тоест много бурно и емоционално. Те пропускат всичко през себе си, оттам и знанието им за хората, знанието за истината на живота. Те се изразяват с подчертано иманярство, но в същото време не обичат да отказват нищо. Тези жени имат труден характер. Хитри по природа, те имат дипломатически умения. 
Тези жени са добри за брак, но винаги трябва да помните техните характеристики. В оскъден и измъчен живот за тях е по-трудно от другите да изградят семейно благополучие. 
Представители на жени от този тип са Марина Цветаева, Жорж Санд, Елза Триолет, Е. – Л. Войнич, А. Колонтай, Екатерина I, Г. Сабатини и др.. 

НЕЗАВИСИМИТЕ жени (родени в годините на Глиган /Прасе/, Котка /Заек/, Коза ) 

Това са представителки на най-загадъчните женски зодии. Външното спокойствие и невъзмутимост крият мистично мислене, магьосническа сила и власт над хората. Именно тук двойствеността на жената се проявява с такава неочаквана и обезсърчаваща сила. Всички тези жени имат доста трезви възгледи за живота, но когато дойде време да действат – тук се проявява тяхната специфика: те вярват повече на мечтите и знаците, отколкото на реалността. И истинският живот ги занимава повече в крайните си проявления, отколкото в спокойното си течение. 
От всички 12 женски типа само те са напълно независими от мъжете. Те са източник на воля, но не са източници на любов. Любовта и волята винаги се борят в човек, обвързвайки се взаимно с противопоставянето си. Но тук има само една воля и затова те са абсолютно безплатни. 

Тези жени са в състояние да защитят независимостта си във всяка ситуация, независимо колко сили са им необходими за това. Но те имат сила – това е тяхната воля. Тя може да се появи спонтанно, независимо от желанието на собственика. Именно тя тласка собственика си към големи жертви, подвизи, открития и дори престъпления. Жените от тези зодии могат да блеснат във всички видове дейности, които изискват вкус, гостоприемство и добро представяне. Те са големи интелектуалци, постоянно се стремят към нови знания и четат много. 
Бракът не е самоцел за жените от този тип: те лесно могат и без него. Но, от друга страна, може би те, повече от всеки друг, са способни да поддържат свежестта на брачните отношения, способни на най-великото в брака – идеална хармония в духовната, сексуалната и икономическата сфера. Независимите жени формираха мистична картина на реалния свят. 
През годините на тези знаци са родени най-великите мислители – мистици – Мери Бекер – Еди, Елена Блаватска, Елена Рьорих, прорицателката Ванга, йогинката Индра Деви, писателката Анна Шмид.

12-Е ЖИВОТНИ НА КИТАЙСКИЯ ЗОДИАК

Китайският зодиак, или шенг шайо, е представен от дванадесет зодиакални животни. Поред те са: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Овца, Маймуна, Петел, Куче и Прасе /Глиган/.

Зодиакалните години започват и завършват на китайската Нова Година (през януари/февруари). Зодиакалният цикъл е от 12 години и е представен от дванадесет животни, всяко със своите собствени признати атрибути.

Китайците вярват, че животът, личността и любовната съвместимост на човек са тясно свързани с зодиакалното животно, определено от годината му на раждане. Ето и разпределението на последните сто години по зодиакални животни:

Плъх …1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020…

Вол …1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021…

Тигър …1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022…

Заек … 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023 …

Дракон … 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024…

Змия … 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025…

Кон … 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026…

Коза … 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027…

Маймуна … 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028…

Петел … 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029…

Куче … 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030…

Прасе … 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031 …