• „Талибан” ще определи формата на управление на страната

Военните действия в Афганистан са приключили с победа на радикалното движение „Талибан”, което е установило контрол над столицата Кабул в неделя и скоро ще определи формата на управление на страната.

Това обяви в интервю за телевизионния канал „Ал Джазира” официалният представител на катарския политически офис на талибаните Мохамад Найм.

„Войната в Афганистан приключи. Ние постигнахме това, което трябва да имаме по право – свободата на страната ни и независимостта на нашия народ”, посочи Наим.

Според него в близко бъдеще талибаните ще определят вида на властта и формата на управление в Афганистан.

„Искаме страната да бъде в безопасност и без корупция”, увери представителят на талибаните.

Освен това той подчерта, че ще се гарантира „сигурността на чуждестранните граждани и членове на дипломатическите мисии в страната”.

Също така Наим обеща сигурност „на всеки афганистански политик, който е готов за диалог”.

Високопоставен талибански представител коментира пред „Таймс”, че движението ще поеме изцяло управлението на Афганистан и няма да търси подкрепа от други политически сили.

„Ние не се бихме, за да споделим властта с някого”.

В неделя арабски медии съобщиха, че талибаните са влезли в Кабул без бой и са започнали да заемат правителствени служби, изоставени от правителствените сили. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната.

Гани заяви във Фейсбук, че е напуснал страната, за да избегне кръвопролития.

„Талибаните дадоха да се разбере, че са готови да извършат кървава атака срещу Кабул и неговите жители, за да ме изгонят. За да предотвратя кръвопролития, реших да напусна”,

Той подчерта, че сега талибаните са отговорни за честта, имуществото и здравето на хората в Кабул.

По-голямата част от дипломатическите представители на САЩ и държавите от ЕС са евакуирани на летището в афганистанската столица, което се охранява от американската армия, заедно с тях са и хиляди афганистанци, помагали на международните сили по време на войната.

Американските военни, осигуряващи реда по време на евакуацията на цивилни от Афганистан, произведе предупредителни изстрели във въздуха, за да спре голяма тълпа нахлула на летището и на самата писта. Според очевидци има и загинали, прегазени от множеството. https://www.vesti.bg