На 15 август 2021 г. почина още една емблематична личност на Добрич и приятел на „Нова добруджанска трибуна”  – социологът и бизнесмен, един от създателите на Ротари клуб в областния град и негов паспрезидент Димитрин Радев Иванов.

 

1959 г. –  2021 г.

 

Малко хора знаят, че най-точното социологическо проучване за президентски избори в България е правено от колектив с ръководител Димитрин Радев. През 1992 г. с абсолютна точност той прогнозира, че за президент ще бъде избрана двойката Жельо Желев – Блага Димитрова. Проучването бе представено от проф. Петър-Емил Митев по БНТ и тогава мнозина не повярваха. Димитрин Радев и Георги Желев /депутат от Великото народно събрание/ останаха в сянка, такива бяха времената. Поклон пред паметта и на двамата!

Ротари клуб в Добрич направи много добрини. Но най-висока оценка получи за подпомагането си в изграждането на храма „Св. Архангел Михаил”. Димитрин Радев бе част от ротарианците.

Като бизнесмен с името му се свързват емблематичната „Виенска сладкарница” в Добрич и „Кралската изба” в Двореца в Балчик, както е реставрацията на кралския ресторант в дворцовата „Воденица”, където са отсядали видни личности от България и чужбина, държавни глави, политици, журналисти, актьори, художници, поети и писатели, бизнесмени… Неговите невероятни вина прочуха „Кралската изба” и получаваха най-високи награди.

На семейно гостуване при наши приятели в Израел през май 2005 г. Димитрин Радев бе приет лично от лидера на масоните.

Димитрин бе голям приятел и дарител на клуб „Майчина грижа” в Добрич.

Ще го запомним с дружелюбната усмивка. С отзивчивостта му да помага. С голямата му обич към музиката и живота.

Беше приятел, на когото можеш да разчиташ.

Ще го помним винаги с добро!

Сабина и Димитър ДУКОВИ

Поклонението пред тленните останки на Димитрин Радев ще бъде от 13.30 часа в Ритуална зала “Харон”.