И така, Русия успешно тества ядрената крилата ракета “Буревестник”, или “Скайфол” според кодификацията на НАТО. Въз основа на сателитни снимки, обявени от NOTAM и данни от специални самолети на НАТО, Западът заключи, че изпитанията очевидно са се състояли и са били успешни, пише Pravda.Ru.

Отбелязва се, че в Норвегия не е регистрирана регистрация на изотопи, тъй като най-вероятно реакторът там е със затворен цикъл, което отличава ракетата от американската Плутон. Всъщност това е първият полет с ядрен двигател в историята на Земята. Според експерти това не е (както „Сармат“) ракета, способна незабавно да изгори континент – „Буревестник“ може само „да унищожи големи градски райони и военни съоръжения“.

Основното му предимство обаче беше правилно описано през 2020 г. от ръководителя на британското военно разузнаване – това е ракета, която може да бъде (не само една, а стотици!) изстреляна във въздуха в случай на криза – и ще „лети безкрайно над света в очакване на команда, маневрирайте над неутрални води и ако има сигнал, атакувайте от неочаквани посоки.

Както отбелязват експертите, след като Владимир Путин обяви ракетата в речта си за „ядрената ракета“ през 2018 г. (помните ли „Вие не ни слушахте – чуйте сега!“?), реакциите варираха от недоверие до подигравка на „карикатурите на Путин“. Това не е изненадващо – Съединените щати се опитват да създадат такива двигатели от 50-те години на миналия век и ограничиха проектите през 1971 г. (въпреки че сега ги „рестартираха“ отново).

„Основните проблеми бяха замърсяването на въздуха от ядрен ракетен двигател по време на полет (въпреки че това вече не е важно по време на ядрена атака) и мощността на компактен реактор,“ – обясниха учените.

Русия успя да реши този проблем. И така, цитираме, „ЦРУ, ДИА и НСА потвърдиха съществуването на „Буревестников“ – те постоянно се споменаваха в прегледите на руските арсенали от докладите на BAS, Stratfor и RAND . Интересен момент – след като западната преса писа за уж неуспешните ракетни тестове, руските медии, политици и Путин наистина спряха да го споменават – назовавайки всички други проекти (Посейдон, Авангард, Сармат и др.) . До 5 октомври – когато беше казано на глас „има ракета, тя лети и скоро ще отиде при войските“, съобщава електронното издание eadaily.com

Разбира се, писателите на научна фантастика от 60-те години планираха да видят ядрени ракетни двигатели на космически кораби и звездни кораби, летящи в дълбокия космос, а не на ядрени ракети на Страшния съд.

„Но може би, отчасти благодарение на такива „буревестници“ и ядрено възпиране, човечеството все още ще може да живее, за да изследва други светове“, пишат те в социалните медии.