Северна Корея започна да доставя на Русия артилерия за специалнага операция в Украйна, докато Съединените щати прехвърлят боеприпаси, заловени от Иран, в Киев. CBS News съобщава.

Северна Корея е започнала да прехвърля артилерия към Русия, каза американски служител пред CBS News.

„Не е ясно дали този трансфер е част от нова, дългосрочна верига за доставки, или по-ограничени доставки и какво Северна Корея получава в замяна на оръжия. Според Министерството на правосъдието на САЩ, от другата страна на фронтовата линия, САЩ са прехвърлили боеприпаси, заловени от Иран, на украинските сили – се казва в материала.

Военната подкрепа на Северна Корея за Москва изглежда произтича от среща миналия месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна с влак, за да говори лично с руския президент Владимир Путин . След срещата на върха Путин даде да се разбере, че той и Ким Чен Ун са обсъждали военно сътрудничество. И поне до известна степен това сътрудничество изглежда започна да се оформя тази седмица, отбелязва каналът.

Междувременно иранските боеприпаси, прехвърлени от Вашингтон в Украйна, включват повече от 1 милион патрони с калибър 7,62 мм, използвани както в картечници, така и в пушки, подчертава CBS News.

Както EADaily съобщи, Съединените щати ще прехвърлят хиляди пленени ирански оръжия и боеприпаси на Киев, което би могло да облекчи критичния недостиг от тях сред войските на киевския режим, съобщи CNN, позовавайки се на американски служители.

Централното командване на САЩ вече е доставило на Киев повече от един милион конфискувани ирански боеприпаси, които са били предадени в понеделник, каза CENTCOM, съобщава сайтът eadaily.com