С  ученическо шествие, откриване на паметна плоча и документална изложба ще бъде чествана 150-годишнината от създаването на първото класно училище в Добрич, съобщават от общината за празничната програма.

Гранитната плоча е в памет на видния учител и общественик Йосиф Стоянчев, основал през 1872 година в тогавашната Долна българска махала в Хаджиоглу Пазарджик (Добрич) Първото класно училище. Паметният знак, поставен на фасадата на СУ “Свети свети Кирил и Методий” – наследник на класното училище, ще бъде открит на 11 май.

Йосиф Стоянчев – внук на известния добруджански възрожденец Иван Хаджи Вълков, е възпитаник на гимназията в Смоленск и на френското мисионерско училище в Цариград, припомнят историците. Описван е от съвременниците му като голям ерудит, който е владеел редица чужди езици, със завидни знания по философи и история и за методите на модерното обучение. Класното училище, което  просветителят създава в Добрич, е светско училище от нов тип, което посреща нуждите на епохата.

Регионалният исторически музей ще припомни историята на първото учебно заведение в документална изложба на открито под наслов “Там, дето знаньето живей”. На празничния 11 май шествие на ученици и учители ще тръгне от концертната зала “Добрич” към паметника на светите братя Кирил и Методий. Край монумента в 11:00 часа ще започне тържеството на училището наследник.

Ден преди това в празничен концерт на откритата сцена на площад “Свобода” ще излязат народната певица Галина Дурмушлийска, представителната фолклорна танцова студия “Добруджа” и млади поп-рок изпълнители.

Юлия ХРИСТОВА

https://bta.bg/