Проучват възможностите за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за рибарите, разтоварващи уловите на рибарско пристанище – Балчик

В следващия програмен период ще има средства за пристанищата, които не успяха да получат европейско финансиране досега. Една от възможностите за финансиране на балчишкия рибарски порт е да стане общински. Това коментира строителният заместник-кмет Димитрин Димитров след среща с ресорния заместник-министър на земеделието Стефан Бурджев в Балчик. В предходния период бяха спрягани около 4 милиона евро за модернизацията, които сега може и да не стигнат, добави той, уточнявайки, че сегашната собственост е причина европарите да не стигнат до Балчик. В момента рибарският порт се стопанисва от „Рибни ресурси” – дружество с ограничена отговорност със 100% държавно участие към министъра на земеделието и храните, образувано с решение № 648 от 21 юли 2009 г. на Министерския съвет.

Преди дни заместник-министърът се срещна с корабособственици и членове на екипажи на риболовни кораби, които споделиха актуалните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена местната рибарска общност. На съвместна среща с балчишкия кмет са обсъдени перспективите и ползите от бъдещо партньорство, с цел подобряване средата и условията на труд на рибарите, разтоварващи уловите на рибарско пристанище – Балчик.

Заместник-министърът посети и най-голямата мидена ферма на Балканите и предприятие за преработка на миди в гр. Каварна, изградени и модернизирани с финансовата подкрепа на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР).

 Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

https://bnr.bg/