Сърбия е готова да увеличи доставките на руски газ през своя територия за Унгария, ако Украйна спре транзита на руско гориво за Европа, съобщава ABC News, позовавайки се на изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто.

Сръбският президент Александър Вучич се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща и увери, че страната му ще може да достави повече руски газ на Унгария, ако е необходимо, заяви първият дипломат на Будапеща.

“През последните дни чухме, че Украйна не би искала да удължи споразумението с Русия за транзит на газ. Днес президентът на Сърбия даде да се разбере, че ако Унгария трябва да увеличи доставките на газ през Сърбия, страната ще може да осигури необходимия капацитет за транспортирането му“, заяви той.

Както припомня медията, украинският министър на енергетиката Херман Галущенко заяви тази седмица, че Киев е отказал да влезе в преговори с Москва за удължаване на договора за транзит на газ за Европа.

В момента Унгария получава около 80% от природния си газ от Русия – главно чрез газопровода “Турски поток” през Сърбия – и активно се противопоставя на санкциите срещу руските енергоносители. Още след началото на войната в Украйна Будапеща се опита да улесни достъпа до руските изкопаеми горива, като изтъкна значението им за гарантиране на енергийната сигурност. По време на посещение в Москва през април Сиярто заяви, че руската енергийна компания “Газпром” се е съгласила да позволи на Унгария да внася газ в повече от предвиденото в дългосрочен договор, подписан през 2021 г., ако е необходимо.

В неделя външният министър съобщи, че Орбан се е срещнал и с туркменския президент Сердар Бердимухамедов. Министър-председателят изрази интерес в бъдеще Унгария да стане дестинация и транзитен пункт за газ, изнасян от Туркменистан.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник