Съединените щати трябва да спазват пазарните закони и правила

0
74


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е изтъкнат икономист и винаги е била известна със своята разумност и прагматизъм. Въпреки това, по време на посещение в завод за фотоволтаични клетки в щата Джорджия, тя заяви, че в секторите, свързани в новите енергийни източници в Китай, съществува проблем със „свръхкапацитета”, което води до изкривяване на световните цени и модели на глобалното производство и е в ущърб на интересите на САЩ. Нейните забележки веднага срещнаха критиките на американските коментатори в интернет пространството: „Когато САЩ са на изгодна за тях позиция, те говорят за свободен пазар, а като нямат предимства, се занимават с протекционизъм”. Острите коментари на американците разобличиха лицемерния „двоен стандарт” на САЩ, коментира радио Китай.

Зеленото развитие е присъщо изискване на модернизацията в китайски стил. Сред големите световни икономики Китай е първата, която си поставя цели за „въглероден пик” и „въглеродна неутралност”. През 2023 г. износът на китайските електромобили, литиево-йонни батерии и слънчеви батерии се е увеличил с близо 30 на сто на годишна база, достигайки стойност от 1,06 трилиона юана. Това не само демонстрира икономическата жизненост на страната, но също помага на много други държави да осъществят екологична трансформация. Всичко това е голям принос в борбата срещу глобалното изменение на климата.

В очите на някои американски политици обаче развитието на Китай застрашава техните интереси. Вместо да мислят как да подобрят технологиите и конкурентоспособността на своите индустрии, те не пестят усилия да дискредитират Китай с опит да лишат китайския народ от законното му право на развитие.

Британският вестник „Файненшъл таймс” смята, че с абсурдното си изказване Джанет Йелън иска да покаже твърда позиция спрямо Китай, с цел да спечели подкрепата на местните индустрии и да набере повече гласове за настоящия американски президент, пред когото стоят избори по-късно тази година. Освен това тя възнамерява да окаже натиск върху китайската страна по отношение на индустриалните и търговските политики, така че да се подготви почвата за новия кръг протекционистични политики на Вашингтон.

Надяваме се, че американските политици ще се откажат от играта с нулева сума, признавайки, че успехите както на САЩ, така и на Китай могат да предоставят общи възможности. Съединените щати определено трябва да спазват пазарните правила и закономерности. Това е правилният начин за засилване на конкурентоспособността на американските индустрии.





Източник 24часа