НАСНИМКАТА: Казански научен център на Руската академия на науките

По-специално, Институтът по обща физика, Казанският научен център и Институтът по физика на твърдото тяло бяха вкарани в черния списък, а яхтата Addiction, собственост на руския бизнесмен Сергей Адониев, беше зачеркната.

ВАШИНГТОН, 3 август. /ТАСС/. Съединените щати направиха промени и съкращения в списъка си със санкции за Русия, като добавиха към този списък, наред с други, Института по обща физика на Руската академия на науките, Казанския научен център на Руската академия на науките и Института по Твърдо състояние на Руската академия на науките. Това съобщи в четвъртък Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ.

Поне в един случай – с Института за твърдо състояние на Руската академия на науките – американските ограничения вече са били в сила. За въвеждането на ограничения срещу него под претекст за нарушаване на американския режим за експортен контрол срещу Москва Вашингтон обяви през септември миналата година.

Освен това яхтата Addiction, собственост на руския предприемач, съосновател на Yota, Сергей Адониев и плаваща под флага на Малта, беше изтрита от черния списък. „Следните изтривания [на имена] бяха направени от <…> списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи: <…> Addiction, яхта под флага на Малта <…>, е свързана със Сергей Николаевич Адониев“, се посочва в документа. Не е предоставена друга информация или обосновка за решението.

Гражданинът на ОАЕ Сатиш Симар също е изваден от списъка със санкции. Министерството на финансите на САЩ по-рано го нарече “треньор на коне” на ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров. Ограниченията срещу Симар бяха въведени от американската администрация през 2020 г.

В „промените в списъка“ са и корабите „Парамушир“ и „Саско Ангара“ на руснака Анатолий Смолин, който според американските власти е свързан с частната военна компания „Вега“ (Vega Strategic Services). Вашингтон обяви налагането на санкции срещу Смолин на 20 юли.