Съдът в Пловдив решава забавена помощ ли е причината за смъртта на Личкана, близките искат 800 000 лв.

0
76


Здрав съм като пушка, казал ъндърграунд героят на фелдшера в ареста

Ако го бяха завели навреме на лекар, нямаше да получи втори инфаркт, твърди адвокатът му Стоян Донков

Майката, съпругата и двете дъщери на починалия на 20 юли м.г. в пловдивския арест ъндърграунд герой Ангел Личканов искат общо 800 000 лв. от прокуратурата и главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, убедени, че причина за смъртта му е забавена медицинска помощ. Няколко дни по-рано Личкана получил инфаркт, на фаталната дата бил закаран на преглед и върнат в ареста, където отново му станало зле, но докато бъде транспортиран отново в болница, получил втори инфаркт и починал. И сега Пловдивският административен съд ще трябва да реши забавили ли са се институциите в процедури, които са довели до смъртта на Ангел Личканов.

“Аз го познавам от преди, защото не за първи път е при нас. Питах го как е, той каза, че е пушка, че е здрав. Той за тези 20 дни мина три-четири пъти преглед и нито веднъж не се е оплаквал, че е имал сърдечни проблеми.” Това обяснява фелдшерът на ареста в разпита си пред съда. 56-годишният Ангел Личканов, осъждан и преди, беше арестуван отново през лятото на м.г. по обвинение за нанасяне на телесна повреда на 23-годишната Мария Богоева. 3 дни след това пък след скандал на пътя разбил прозорец на автобус с паве, хванал микрофон от рейса и ударил шофьора в слепоочието, а счупените стъкла порязали ръцете и тялото му.

По време на заседанията за определяне на мярка за неотклонение адвокатът му Стоян Донков предупреди, че Личкана страда от проблеми със сърцето. Въпреки това магистратите го оставиха зад решетките. 

В деня на смъртта на Личканов в ареста пристигнало разпореждане от прокурор да бъде закаран на преглед в болница. Фелдшерът и дежурният командир отишли да предупредят задържания, за да се приготви. “Той си правеше лицеви опори”, разказва пред съда медицинският специалист. 

Близките на Личкана и конвоиращите полицаи присъствали на прегледа. “Обясних за какво се касае. Издадох амбулаторен лист заедно с електрокардиограма”, обяснил лекарят, който прегледал арестанта. Подготвил 4 копия – за конвоя, за прокурора, за близките, които да го предадат на адвоката, и един за болницата. Месец по-рано Личканов бил лекуван в същото заведение. Тогава били открити стеснения на коронарните артерии. Значими, но не прекалено, че да наложат оперативна процедура.

“Пациентът ми съобщи за епизоди от гръдна болка, които били много силни няколко дни преди прегледа и се наложило да се вика Бърза помощ”, спомня си лекарят. След прегледа съобщил, че най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент, миокарден инфаркт с давност няколко дни и че Личкана имал нужда да бъде под наблюдение в болница. Няколко пъти казал на конвоя, че трябва да се действа бързо. Ако не бил задържан, докторът щял да му предложи да се хоспитализира веднага, тъй като това състояние не се лекувало с медикаменти. Не намерил обаче причина да нарушава прокурорското разпореждане, в което пишело да върнат ъндърграунд героя в ареста. Лекарят му дал няколко хапчета, защото нямало непосредствена опасност за живота. Ако останел в болницата обаче, щели след 2 часа да повторят изследванията, за да следят състоянието му.

Двамата конвоиращи полицаи потвърждават пред съда, че са получили документи, но според тях докторът не дал яснота кога и как трябва да настанят Личкана в болница и дали ситуацията е спешна. Предали амбулаторния лист на фелдшера и закарали арестанта, който не изглеждал да има проблеми, в килията му.

“Той ми каза: “Изплаши ме този доктор. Инфаркт съм изкарал”. Аз му казах да отива в килията на хладно, защото беше юли месец и беше горещо, а ще видим какво ще го правим”, свидетелства фелдшерът. Прочел амбулаторния лист и видял, че кардиолог препоръчва хоспитализация. Специалистът обаче не останал с впечатление, че трябва да е незабавна. Според него, ако беше спешно, са щели да го настанят веднага, не да го връщат.

В онзи момент началникът на областната служба “Изпълнение на наказанията” бил в отпуск и го замествал шефът на ареста Стайко Славчев. “Към 14,30 ч. отидох, за да попитам какво се е случило на прегледа. Медицинският специалист ми обясни, че е върнат с изписана терапия”, посочил пред съда той. Славчев разбрал, че Личканов трябва да бъде приет в болнично заведение. По думите на фелдшера близките имали същата документация и я придвижвали към прокуратурата. Наблюдаващата прокурорка Бригита Байрякова обаче била в съдебна зала по това време и нямало как да вземе решение. Според Славчев, ако състоянието на задържан застрашава живота му, той бива хоспитализиран без заповед. 

В деня на смъртта по обяд адвокат Донков е поискал от прокуратурата настаняване на Личкана в болница. “В системата има дупка. Молбата е получена в 13,14 ч. и деловодителят я е изпратил на наблюдаващия прокурор. Но той е в съда и разбира по-късно”, коментира пред “24 часа” защитникът. В такива ситуации единствено районният прокурор Петър Петров и заместниците му могат да преценят дали дежурен обвинител да издаде разпореждане. 

Вещото лице, което е изготвяло експертизата на Личканов, смята, че не е необходимо направление за хоспитализация. То се издавало от болницата в условията на спешност. “Тук най-вероятно колегата с оглед на това, че е по-особен случай – касае се за лишено от свобода лице, вероятно се е заблудил. Но по принцип такъв човек следва да бъде хоспитализиран незабавно”, заявил докторът. Според адвокат Донков първият инфаркт на Личкана бил причинен от запушен кръвоносен съд. “Ако имаше механично отпушване, нямаше да се стигне до масивния инфаркт и смъртта му”, казва той. 

Очаква се решението на Административния съд в Пловдив. 





Източник 24часа