• Тя се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, следва от базата за издирване на Министерството на вътрешните работи на Русия

МОСКВА, 27 юли. /ТАСС/. Съдията от Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане, която издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, е обявена за издирване. Това следва от базата за издирване на Министерството на вътрешните работи на Русия.

“Томоко Акане. Японка. Издирвана по член от Наказателния кодекс на Руската федерация”, се казва в базата данни. За кой артикул не е посочено в картата за издирване.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин и Мария Львова-Белова, комисар по правата на детето към президента на Руската федерация, по обвинения в предполагаемо участие във военни престъпления, „състоящи се в незаконно депортиране на населението“ , включително деца, и незаконното им прехвърляне в Русия. На 20 март Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан и съдиите Росарио Салваторе Айтала, Серхио Херардо Угалде Годинес и Томоко Акане, считайки, че действията им са очевидно незаконни, тъй като няма основания за привличане на президента на Русия и омбудсмата на децата. През май Карим Хан и Росарио Айтала бяха обвинени и обявени за издирване.

В съответствие с Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпленията срещу лица с международна защита от 14 декември 1973 г. държавните глави се ползват с абсолютен имунитет от юрисдикцията на чужди държави.