Добрич, Юлия Христова, БТА/

Съборът “Песни и танци от Слънчева Добруджа” с 52-ото си издание става международен празник на фолклора. Деца самодейци от Хършова, Румъния, от Хмелницка, Лвовска, Виницка област в Украйна се присъединиха към тазгодишната фестивална програма.

От повече от половин век талантът и обичта към фолклора си дават среща в Добричката община. Съборът е тържество на българския дух и традиции, а с новото издание вече се утвърждава и неговият международен формат, заяви при откриването на празника кметът на Добричката община Соня Георгиева. Кметовете на украинските села Бановка и Каменка Виктор Генчев и Иван Лефтеров предадоха на участниците в събора поздрави от Бесарабия и добавиха, че българската общност там пази езика и корените на дедите си. Сред бесарабските гости е и родственицата на освободителя на Добруджа генерал-лейтенант Иван Колев – Екатерина Манакова.

Емблематичната народна песен “Мило ми е, мамо, драго ми е,татко, в Добруджа да ида” вдигна фестивалната завеса. Съборът ще бъде изява на повече от 1600 изпълнители. Публиката ще аплодира през целия ден над 70 певчески групи и 22 танцови състава от страната. Най-малката участничка в празника – четиригодишната Василена Василева, изпя заедно с други момичета от детската градина в село Бранище “Тръгнала е Дена за вода студена”. Доайен на самодейците на фолклорния празник е 85-годишната Мария Динева от село Одринци.

Форумът, който обичайно събира фолклористите в местността “Славната канара”, днес, поради дъждовното време, протича на читалищните сцени в селата Паскалево, Ловчанци, Дончево и Победа.