• Вече 54 години хиляди добруджанци и гости празнуват край село Дебрене
  • 57 певчески и 22 танцови групи и състави, 1 група за народни обичаи, над 64 индивидуални изпълнители на песни, 12 инструментални изпълнения, 8 детски танцови и певчески групи и деца от 2 детски градини представиха богатството на фолклора на 24 юни – Еньовден

Текст и снимки: Румен Николаев

Хиляди добруджанци и техни гости дойдоха на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене на 24 юни, организиран от община Добричка. По традиция той се провежда ежегодно в последната събота на месец юни, тази година съвпадна и с Еньовден. Това е най-големият събор в Добруджа и се провежда от 1968 г. насам. Край местността „Славната канара“ до с. Дебрене добруджанци и други художествени самодейци от страната и чужбина вече над половин век представят богатството на фолклора.

В хубава народна носия Соня Георгиева, кмет на община Добричка, откри най-тачения добруджански събор. В него, на пет сцени участваха над 57 певчески и 22 танцови групи и състави, 1 група за народни обичаи, над 64 индивидуални изпълнители на песни, 12 инструментални изпълнения, 8 детски танцови и певчески групи и деца от 2 детски градини. Освен от община Добричка и други общини от България, в събора на 24 юни участваха самодейци от българските общности от село Бановка и градовете Болгород, Измаил и Одеса от Украйна. Край Дебребе гостува и танцов състав от дом на културата в община Хърсова, Румъния.

Областният управител на Добричка област Здравко Здравков, неговият заместник, народни представители, кметове и други гости дойдоха на събора в народни носии и почти се смесиха естествено с фолклорните изпълнители на петте сцени от близо и далече. Най-малкият участник тази година беше 2-годишната Жени Живкова от детска градина „Първи юни“ в село Бранище, а най-възрасният бе 93-годишният Антон Иванов от пенсионерски клуб „Европейски гласове“ в Добрич.

Няколко часа самодейците представиха многобразното и непреходно богатство на фолклора от Добруджа, страната и чужбина. Гостите от Украйна са предимно наследници на българи, напуснали родните места преди близо два века, и съхранили българските песни, танци и обичаи. Носиите на гостуващите румънски изпълнители пък много приличат на български народни носии.

Жури на всяка от 5-те сцени на събора определи най-добрите изпълнители. Кметът на община Добричка Соня Георгиева награди отличените с медали и парични суми. Голямо хоро се изви в края на празника до местността „Славната канара“ край село Дебрене. Наблизо тук преди повече от век и половина е бил хайдутинът Пею, който заедно с други свои другари и хайдути са се били и умирали за свободата на България. Сега, вече 54 години, в най-голямата по територия община в България, свободните добруджанци и техните гости от страната и чужбина идват на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Тази година и небето, и Той, Оня от небето, сякаш пожела в това китно кътче на България песните и танците да огряват местността. Нямаше дъжд. Имаше слънце и в сърцата. Община Добричка сътвори за поредна година радост и гордост на събора край Дебрене.