Мъжкият и женският национален отбор на България по бокс вече са в Лондон, където в събота започва турнир за олимпийски квоти. Дамите, водени от Ангел Ангелов, Фикрет Ереджебов и Петър Лесов, летяха от България, докато съставът на Жоел Арате и Валентин Поптолев пътува с автобус от Шефилд, където бе на лагер.

България ще бъде представена от 11 боксьори в Лондон. При жените се пускат две добричлийки – Стойка Петрова, която вече носи фамилията Кръстева (кат. до 51 кг) и Аслъхан Мехмедова (60). Другите ни състезателки са Станимира Петрова (57) и Мелис Йонузова (69). Мъжкият ни отбор пък е в състав: Даниел Асенов (52), Боян Асенов (56), Кирил Русинов (63), Симеон Чамов (75), Благой Найденов (81), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91). Жребият на квалификацията е в петък, а битките започват в събота. Първата сесия е от 14,00 ч. българско време.

Двете добруджанки заслужиха правото да представят България в турнира, след като в края на миналия месец спечелиха титлите на държавното първенство в Русе. Припомняме, че Стойка Кръстева се отказа от бокса в края на 2018 година, на церемонията „Спортист на годината“. Тогава тя зае 5-о място в класацията благодарение на факта, че в същата година ликува с европейската титла и спечели сребро от шампионата на планетата. Петрова обяви завръщането си на ринга през миналата година. Тя беше готова да вземе участие на Световното първенство по бокс за жени, но не бе допусната на шампионата в Улан-Уде, Русия. От УАДА отказаха да я върнат в списъците си по-рано от процедурния срок от 6 месеца след изваждането й от тях.

Кръстева е двукратна европейска шампионка по бокс за жени в две различни категории – до 51 кг от шампионата в Букурещ, провел се пред 2014 година, и до 56 кг от първенството в София, състояло се през 2018 година. Тя има и бронз от шампионата на Стария континент при 51-килограмовите през 2011 година (Ротердам, Нидерландия). 35-годишната ни състезателка е и двукратна сребърна медалистка от световни първенства ( Астана 2016 г. и Ню Делхи 2018 г.).

ШЕСТИМА ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ В БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО СПОРТНО ХОДЕНЕ

Девет българи ще участват в балканския шампионат по спортно ходене в украинския град Ивано-Франковск на 14 март, като шестима от тях са от Добрич. Четирима са възпитаници на Силвия Петрова и Милен Петров в СКЛА „Добруджа” – Александра Бекярова ще се състезава на 5 км при девойките до 18 години, Рени Хинева – на 10 км при 20-годишните, Георги Георгиев и Иван Иванов – на 10 км съатветно при 18 и 20-годишните. Другият добрички клуб – „Добруджа 99”, ще бъде представен от Алтен Атанасова при 20-годишните и Петър Димов при 18-годишните. Заедно с тях късно вчера за Украйна тръгнаха и техните треньори – Силвия Петрова и Николай Янков.

Селекцията за националния отбор бе извършена на турнира по спортно ходене в Поморие на 7 март, а националният шампионат за всички възрастови групи ще бъде на 11 април в Добрич.

СКАНДАЛ В ИТАЛИЯ! СПИРАТ КАЗИЙСКИ ОТ ИГРА

Страхотен скандал се разрази във волейбола в Италия, след като местната лига на свое заседание гласува и спря българската звезда Матей Казийски от участие в следващите два мача на тима му Верона от първенството. Те трябваше да са срещу Равена тази седмица и срещу Тренто на 22 март, но след решението на Италианския олимпийски комитет, който забрани всякакви спортни мероприятия в страната до 3 април, ще се играят по-нататък.

Причината за негативното за Верона и Матей решение е, че двете срещи са отложени съответно от 26 януари и от 1 март, а по това време българинът не е бил част от Верона. Той подписа с тима на 3 март.

Както е известно, Матей игра в първенството на Япония, където стана шампион. След това се присъедини към Верона, за да помогне на тима да се класиране за плейофите. Верона в момента заема последното място даващо това право – осмо. От клуба вече изпратиха писмо до Лигата, в което изразяват недоволството си от това решение. Те допълват, че са вложили много средства в привличането на Казийски и това решение ще им навреди много. Освен това се посочва, че в нормативните документи на Лигата няма ясна регулация за подобни казуси.

Матей вече изигра един мач за Верона, като реализира 23 точки за победата над Латина. “Меридиан мач”

Switzerland’s Roger Federer celebrates after beating Germany’s Mischa Zverev in their Men’s Singles Match on day six at the Wimbledon Tennis Championships in London Saturday, July 8, 2017. (AP Photo/Tim Ireland)

ФЕДЕРЕР С ВАЖНА ПОБЕДА ИЗВЪН КОРТА

Швейцарската тенис суперзвезда Роджър Федерер най-сетне стана собственик на популярното лого RF. Досега то бе притежание на Nike, но правата му вече се държат от компанията Tenro AG, основана от Федерер през 2007 година.

Знакът RF бе изработен от Nike през 2010 година. Компанията продължи да бъде собственик на логото и след изтичането на договора между нея и Федерер. Това бе причината логото RF да не може да бъде използвано от легендарния швейцарец на екипировката Uniqlo, с която той играе от 2018 година насам.

Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” в момента се възстановява от контузия на коляното. Очаква се 38-годишният тенисист да се завърне на ATP тура по време на сезона на трева през юни.

ВЪЗМОЖНО Е ОТЛАГАНЕ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО С ЕДНА ИЛИ ДВЕ ГОДИНИ

Отлагане на Олимпийските игри в Токио с една или две години изглежда като все по-реалистична възможност, призна членът на организационния комитет Харуюки Такахаши пред “Уол Стрийт Джърнал”. Такахаши каза още, че за последно бордът, отговарящ за провеждането на Игрите, се е срещал през декември миналата година и към момента проблемът с разпространението на коронавируса все още не е разглеждан официално. Сред около 25-те членове на комитета обаче има растящо притеснение, че заради заразата, която удари с пълна сила Източна Азия, провеждането на най-големия спортен форум това лято ще бъде невъзможно.

Според Такахаши провеждането на Олимпийските игри без присъствието на фенове би било невъзможно от финансова гледна точка. Проблем пред организаторите би било и преместването на Игрите с по-малко от година, тъй като така би се нарушил вече изготвения календар на твърде много спортове.

По програма XXXII Летни олимпийски игри в Токио трябва да започнат на 24 юли и да приключат на 9 август.

ОТЛОЖИХА МАРАТОНА НА БАРСЕЛОНА ЗА ОКТОМВРИ

Маратонът на Барселона, който трябваше да се проведе на 15 март, беше отложен за октомври месец заради коронавируса. Новата насрочена дата за спортното събитие е 25 октомври и е съгласувана със здравните власти в страната. Испанският здравен министър обяви, че случаите на заразени с коронавирус в страната са 441, като в осем от тях се е стигнало до смърт.

По-рано през месеца и маратонът на Париж беше отложен от 5 април за 18 октомври.

АОИЯМА ПРОДЪЛЖИ ПОБЕДНАТА СИ СЕРИЯ В ОСАКА

Даниел Иванов-Аоияма спечели трета поредна победа на турнира по сумо в японския град Осака и остана с перфектен баланс. Българинът, който започна надпреварата като маегашира-13, се наложи с ошидаши срещу равния по ранг Котошогику.

Аоияма е с баланс 3-0 и ще опита да продължи серията си срещу маегашира-14 Нишикиги, който има само загуби от началото на турнира.

Великият шампион Хакухо, един от двамата действащи сумисти с най-висок ранг, спечели с йорикири срещу маегашира-1 Такаясу и също е с баланс 3-0. Йокодзуна Какурю пък надви маегашира-2 Окиноуми и е с 2-1.

ПЕТЕР ПРЕВЦ СПЕЧЕЛИ В ЛИЛЕХАМЕР

Словенецът Петер Превц спечели състезанието по ски-скок на голямата шанца в Лилехамер (Норвегия) и сложи край на серия от повече от три години без успех в Световната купа. Превц триумфира с 279.0 точки, след като направи опити от 132.0 и 125.5 метра. Той беше четвърти след първите скокове, но се представи най-добре при по-лошите условия в края на състезанието, за да заслужи 23-ата си победа за Световната купа и първа от 11 февруари 2017 година в Сапоро (Япония). Световният шампион Маркус Айзенбихлер от Германия остана втори само на 4 десети от точката.

Айзенбихлер беше лидер след най-дълъг първи скок от 138.0 метра, но във втория той постигна само 120.5 метра и това го лиши от първи успех за сезона. Друг германец – Щефан Лайе, завърши трети с 277.5 точки (130.0 и 133.0 метра). Лидерът в генералното класиране за сезона Щефан Крафт от Австрия се нареди осми с 270.6 точки (128.0 и 132.0 метра).

Българинът Владимир Зографски завърши на 31-ва позиция. Той получи 107.4 точки след 117.5 метра в първия си опит и остана само на 2.8 точки от място сред първите 30, които се класираха за втория скок и си гарантираха точки за Световната купа.

Крафт води в общото подреждане три кръга преди края на сезона с 1645 точки. Той увеличи аванса си на 138 точки пред единствения си конкурент за Кристалния глобус Карл Гайгер (Германия), който имаше лош ден и завърши едва 19-и. Трети е шампионът от “Четирите шанци” Давид Кубацки (Полша) с 1137 точки.

ПЕРКОВИЧ Е №1 В СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА ЗА СЕЗОНА

2020 година може да се окаже историческа за хърватката Сандра Перкович, която вече откри сезона с постижение №1 в света за годината в мятането на диск. Двукратната олимпийска шампионка постигна 65.93 метра в Сплит.

До момента няма жена в историята, която да е печелила три олимпийски титли в мятането на диск, но Перкович може да стане първата в Токио това лято. А също така хърватската звезда може да запише безпрецедентните шест европейски титли, ако в края на август триумфира на континенталния форум в Париж. Тя спечели своята първа европейска титла в Барселона през 2010 г.

Миналата година Перкович имаше здравословни проблеми с коляното, но все пак успя да спечели бронзово отличие на Световното първенство в Доха.