BRIGHTON, ENGLAND - AUGUST 19: Jose Mourinho, Manager of Manchester United looks on during the Premier League match between Brighton & Hove Albion and Manchester United at American Express Community Stadium on August 19, 2018 in Brighton, United Kingdom. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

ЦСКА-СОФИЯ ОТНОВО ЩЕ ИГРАЕ С БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ЗА КУПАТА

Станаха известни съперниците за следващия кръг от турнира за Купата на България по футбол. Тегленият в столицата жребий отреди на полуфиналите Ботев (Пловдив) да срещне ЦСКА-София, а Локомотив (Пловдив) да играе с Левски. Първите мачове ще се играят на 7-9 април в Пловдив, а реваншите са на 21-23 април 2020 година в София.

Ботев и ЦСКА-София играха на този етап от надпреварата и през миналата година. Тогава „канарчетата” отстраниха „червените” след два драматични сблъсъка. Първата среща в Коматево завърши 3:2 в полза на пловдивчани. Реваншът в София пък се превърна в истински трилър. Ботев поведе с 2:0 през първата част и изглеждаше, че се е класирал на финала. След почивката обаче домакините обърнаха резултата до 3:2 след две попадения на Али Соу и едно на Евандро. При 2:1 Ботев остана с човек по-малко след червен картон на Филип Филипов, а при резултат 2:2 реферът изгони и Антонио Вутов. В 85-ата минута Али Соу реализира от дузпа за 3:2 и предвид това, че ЦСКА-София бе с двама футболисти повече на терена, очакванията бяха „червените” да спечелят сблъсъка. Това обаче не се случи, тъй като в 88-ата минута Кристиян Димитров шокира “Армията” с трети гол за Ботев, оформяйки крайното 3:3 и изпращайки „канарчетата” на финал.

 

ЛАЙПЦИГ ЛИКУВА, СЛЕД КАТО ТОТНЪМ НЕ ОКАЗА СЪПРОТИВА НА РЕВАНША

Отборът на РБ (Лайпциг) продължава към четвъртфиналите в Шампионската лига след втора победа над апатичния Тотнъм – 3:0 на “Ред Бул Арена”. Германският тим беше надвил “шпорите” с 1:0 и в Лондон и заслужено ще участва в жребия на 20 март. Това класиране е най-големият успех в кратката история на Разенбалшпорт. Мачът се игра пред пълен до краен предел стадион.

Тотнъм игра финал през миналия сезон, но в момента е далеч от най-добрите си дни. Лайпциг излезе с оптималния си състав от последните седмици, като Тимо Вернер, Патрик Шик и Кристофър Нкунку бяха тримата нападатели. Дайо Упамекано се завърна в центъра на отбраната, след като заради наказание не игра в срещата в Лондон.

Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо беше максимално затруднен заради куп контузени футболисти. В предни позиции действаше Деле Али, подпомаган най-вече от Лукас Моура и Ерик Ламела. Ерик Дайър игра като централен защитник. Серж Орие и Джовани Ло Селсо, които също като Моура не бяха сред титулярите в предишния двубой на “шпорите”, също започнаха от първата минута.

Тотнъм влезе по-добре в срещата и през първите минути опита няколко атаки. След петата минута обаче домакините изнесоха играта напред. В 10-ата Тимо Вернер шутира, кълбото се отби в играч в синьо, след което последва нов изстрел на Забитцер, при който Юго Лорис не се намеси по най-добрия начин и Разенбалшпорт поведе с 1:0. Играчите на Моуриньо видимо се смутиха и в 19-ата минута Вернер заби кълбото в мрежата още веднъж, но се намираше в положение на засада и съответно резултатът си остана 1:0. В 21-ата обаче Лорис допусна нова грешка и “червените бикове” удвоиха преднината си. Тогава вратарят не реагира добре при удар с глава на Забитцер и кълбото премина голлинията – 2:0.

За ужас на феновете на Тотнъм не последва никакъв достоен отговор от страна на любимците им. Лондончани имаха вид на предали се и за Лайпциг беше лесно да води играта. Чак в 41-ата минута гостите направиха нещо интересно. Тогава Ло Селсо стреля с левия крак и затрудни Питър Гулачи, който все пак съумя да избие и да запази мрежата си суха. Секунди преди почивката Лорис показа рефлекс и спря топката след рикошет в крака на Шик.

За втората част излязоха същи 22 футболисти. Тотнъм пак демонстрира активност, но без да създава опасности. Стадионът замръзна малко след 50-ата минута, когато Норди Мукиеле от състава на РБ получи на пръв вид не толкова опасен удар с топката в лицето, но падна на земята. Наложи се влизането на медицински екип и тъмнокожият халф-бек беше изнесен на носилка и заменен. Дали заради този инцидент, или заради солидната преднина на Лайпциг, мачът стана още по-скучен. Чак в 74-ата минута футболистите на Тотнъм стигнаха до изгодна ситуация след пробив на Моура по лявото крило, но ударът на Деле Али попадна право в ръцете на Гулачи. В 87-ата шведът Форшберг реализира третия гол секунди след появата си в игра на мястото на Забитцер. Реферът даде 6-минутно продължение, но в него не се случи нищо запомнящо се. sportal.bg

 

 

МОУРИНЬО: НЕ ОБВИНЯВАМ ИГРАЧИТЕ – ТОЛКОВА МОГАТ

Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо призна превъзходството на РБ Лайпциг след отпадането на “шпорите” още в 1/8-финалите на Шампионската лига. След 0:1 в Лондон и 0:3 в реванша в Лапциг воденият от Моуриньо тим приключи участието си в турнира, в който достигна финала преди година, но под ръководството на Маурисио Почетино. “Вчера бяхме настроени позитивно, защото все още вярвахме. Беше много тежко, РБ Лайпциг е много силен отбор. Ние допуснахме много грешки, те ни вкараха, след което стана още по-трудно да променим нещо. Направихме същите грешки, които анализирахме в предишни мачове. Аз не мога да изисквам от играчите повече, отколкото могат. Понякога трудните моменти се превръщат в трамплин за едно успешно бъдеще. Няма кого да обвиняваме, след като на практика за всеки важен мач някой се контузва и отпада за месеци. Целият ни сезон е такъв. Започна с проблеми и те не спират. Представете си Ливърпул без Сане, Фирмино или Салах. Този мач е много отрицателен опит за моя отбор, от който трябвва да успеем да извлечем поуки за бъдещето”, каза разочарованият Моуриньо.

 

ИЛИЧИЧ СЪСИПА ВАЛЕНСИЯ С 4 ГОЛА НА “МЕСТАЙЯ”

Отборът на Аталанта постигна втора победа над Валенсия в 1/8-финалите на Шампионската лига и продължава в следващата фаза на турнира. Над всички пред празните заради коронавируса трибуни на “Местайя” беше словенецът Йосип Иличич, който отбеляза и четирите попадения за тима от Бергамо при победата с 4:3 над “прилепите”. Така 32-годишният нападател влезе в историята на турнира като първият играч с четири гола при гостуване. Симоне Индзаги, Лионел Меси, Марио Гомес и Роберт Левандовски са вкарвали по четири гола в Шампионската лига, но в домакински срещи.

Гостите излязоха без титулярния си страж Пиерлуиджи Голини, който е получил травма, и затова от първата минута започна Марко Спортиело. Двубоят започна отлично за гостите от Бергамо, които стигнаха до дузпа още в третата минута. Тогава Йосип Иличич нахлу в наказателното поле, стигна почти до аутлинията, където бе фаулиран от Диакаби. Зад топката застана Иличич, който вкара, макар вратарят Силесен да отгатна посоката. Домакините се хвърлиха в атака и скоро се наложи Спортиело да се намесва след удар на Родриго. Валенсия упражни преса, като опасностите пред Спортиело не закъсняха. Така се стигна до 21-ата минута, когато след две поредни индивидуални грешки на играчи на Аталанта Кевин Гамейро успя да изравни. Първо Де Роон загуби топката в средата, а след това Паломино се подхлъзна и Гамейро се пребори за топката, финтира вратаря и я прати в мрежата. Натискът на “прилепите” продължи, докато гостите разчитаха на редки контраатаки, а в действията им личеше паника. В 28-ата минута Спортиело се намеси добре, като не позволи на играч на Валенсия да отправи удар с глава. Последваха силни минути за гостите, които на два пъти застрашиха вратата на Силесен след откраднати топки в половината на Валенсия. В 43-ата минута Аталанта получи право да изпълни нова дузпа, която отново беше причинена от Диакаби. Този път той игра с ръка в наказателното поле, а нарушението му беше доказано чрез ВАР. Зад топката отново застана Иличич и словенецът отново не сгреши.

Аталанта можеше да стигне до трети гол в началото на втората част, когато удар на Фройлер срещна гредата. В ответната атака Гамейро с глава се разписа за 2:2 след центриране на Феран Торес. В 60-ата минута се стигна до куриозна ситуация пред вратата на Валенсия, когато Пашалич с тяло спря перспективен удар на Сапата. Така се стигна до 67-ата минута, когато Валенсия за първи път в мача поведе. Това стана, след като Феран Торес беше изведен опасно пред вратата с далечно подаване. Нападателят на “прилепите” изигра майсторски ситуацията, като прехвърли технично Спортиело очи в очи. В ответната атака Силесен пък спаси силен удар на Сапата, но в 71-ата стражът на домакините беше безпомощен. След комбинация със Сапата Иличич оформи своя хеттрик за 3:3. Това обаче не беше всичко от словенеца в този мач. В 82-ата минута той отбеляза четвъртия си гол и пренаписа историческото си постижение в Шампионската лига. Голът беше негов 14-и от началото на 2020 година във всички турнири, което го прави най-резултатния футболист от топ 5 първенствата до момента. В добавеното време Гамейро беше изведен очи в очи със Спортиело от Торес, но не успя да го преодолее. Така Аталанта постигна втори успех над Валенсия в този 1/8-финален сблъсък и с общ резултат 8:4 продължава напред в турнира.

 

 

ОТ ХЕТАФЕ ОТКАЗВАТ ДА ПЪТУВАТ ЗА МАЧА С ИНТЕР

Президентът на испанския Хетафе Анхел Торес заяви категорично, че отборът няма да пътува до Милано за гостуването на Интер в първия 1/8-финал от турнира Лига Европа. Милано и областта Ломбардия са най-засегнати от епидемията от коронавирус.

В Италия е обявена всеобща карантина, спортът е спрян до 3 април, а полетите до страната от Испания са спрени до 25 март. Това поставя дори въпросът как испанският клуб ще стигне до Милано. В следващите седмици предстоят и други испано-италиански сблъсъци  като Севиля – Рома и Барселона – Наполи. Затова от асоциациите на професионалните футболисти в двете страни излязоха с обща декларация, с която призовават тези мачове да бъдат отложени, за да не се рискува здравето. “Хетафе няма да пътува за Италия. Помолихме УЕФА да обмисли друго място за провеждане на мача, и чакаме съдействие и от испанската федерация”, каза Торес пред “Онда Серо”.

 

ЕМРЕ ДЖАН ПРИЗНА ЗА ОФЕРТА ОТ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Халфът Емре Джан потвърди слуховете, че е отказал да премине в Манчестър Юнайтед. През януари той напусна Ювентус и се завърна в Германия, където облече екипа на Борусия (Дортмунд). “Имах три оферти и едната беше от Юнайтед. Но дори не я обмислих заради миналото ми в Ливърпул. Парите са важно нещо, но не са всичко на този свят”, обоснова избора си Джан в интервю за “Кикер”.

26-годишният член на Бундестима обясни още, че е избрал Борусия, защото иска да се чувства важен за тима си. “Винаги съм обичал този клуб, той е перфектният за мен. Държах да ида на място, на което ще ме оценяват. Не останах в Ливърпул и Юве точно заради това”, добави Джан.

 

СЪДЪТ ОТКАЗА ДА ПУСНЕ РОНАЛДИНЬО

Бившата футболна звезда Роналдиньо и брат му Роберто Асис ще останат в затвора в Асунсион, след като местният съд отхвърли искането им да бъдат пуснати под домашен арест. Двамата бразилци бяха арестувани в края на миналата седмица, след като влязоха в страната с фалшиви парагвайски паспорти. Съдият Густаво Амария, който гледа делото, потвърди, че двамата остават в затвора за следващите шест месеца или докато разследването по случая не приключи. “Освобождаването на Роналдиньо може да доведе до създаване на пречки или дори до неговото бягство от страната. Неговото присъствие в Парагвай е наложително”, посочи Амария. “Разследването по случая е в самото начало и ние търсим и други лица, свързани с издаването и притежанието на тези фалшиви паспорти. Ако Роналдиньо и брат му бъдат освободени от затвора, рискуваме да не можем да ги изправим пред съда, тъй като Бразилия не екстрадира обратно свои граждани”, добави прокурор Марсело Пеки.

Въпреки че приключи с футбола през 2015 година, Роналдиньо продължава да бъде изключително популярен сред привържениците на играта както в родината си, така и по целия свят.

 

БАРСЕЛОНА И ТЕР СТЕГЕН НЕ МОГА ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА НОВ ДОГОВОР

Барселона не може да се разбере с вратаря на тима Марк-Андре тер Стеген за подновяване на договора, съобщава Goal.com. Каталунците искат да задържат 27-годишния германец, чийто договор изтича през юни 2022 г., но не са готови да удовлетворят исканията му при условията на новото споразумение.

Според изданието, Тер Щеген иска да получава около 15 милиона евро годишно, повече в Барселона получава само Лионел Меси. Клубът не отрича, че вратарят е заслужил увеличение на заплатата, но не може да му плати толкова заради финансовия феърплей. Барселона предлага контракт с продължителност до 2027 година, но с по-ниска заплата. Челси е един от клубовете, които биха проявили сериозен интерес към играча, ако разговорите между двете страни не намерят изход.

Преговорите към този момент ще бъдат временно замразени от лятото. През сезон 2019/20 г. Тер Стеген изигра 34 мача за Барселона (в 11 от тях запази “суха мрежа”) и допусна 34 гола.