Цена на пържолата над 9 лева в магазина е спекула. Около 7 лева трябва да струва свинското с кост, а между 8 и 9 лв. – без кост,  заявиха свиневъди пред TrafficNews.

Те коментираха информация отпреди няколко дни, че цената на свинското в Дупница е ударила 15 лева.

На дребно търговецът може да си слага каквито си иска надценки. В България няма борсови цени, но има две базови на едро, които трябва да се следят. Едната е за килограм живо тегло, която в момента е между 3,20 и 3,40 лв./кг без ДДС за 100-килограмово прасе.

Другата е  за половинка трупно месо – 6,50 лева на килограм с ДДС. Тя се разфасова, като около 10% са кости, обезкостеният врат е 6%, бутът и плешката – над 40%, обясни Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс.

Според него нормалната цена за пържола от бут за крайния потребител с нормална печалба за търговеца е 8-9 лева. Бонфилето е по-скъпо, но то е малко количество и не се купува масово. Затова не може цената му да бъде определяща.

Вихрен Димитров обясни още, че в Холандия свинското излиза по-евтино от колкото у нас – 6 лева за килограм е цената на половинката с транспортните разходи до България. За съжаление обаче месо няма, защото всичко се изкупува от Китай, където заради африканската чума по свинете бе унижожено около половината поголовие. Така Европейският съюз стана основен пазар за търговците от Поднебесната империя.