Точно преди две години в България имаше паническо изкупуване на тоалетна хартия. Да си спомним, на 8 март 200 г. бе регистриран първия случай на коронавирус в страната.

Днес, според социалните мрежи из цялата страна се разгаря паника за снабдяване с олио. Пишат, че на опашка за олио в Бургас вече има починал пенсионер. Пишат, че в София тук и там се стига дори о размяна на юмруци.

Тази снимка е от огромна опашка за олио на цена 2.99 лв. пред “Кауфланд” в Добрич. Снощи в магазин “Билла” в Добрич нямаше и една бутилка с олио.

При това температурите вън са близо 10 градуса под нулата.

Ситуацията с олиото започва да наподобява жанвиденовата зима.

Тази сутрин по телевизията ни успокояват че за това е виновна войната в Украйна. Най-удобното извинение. И нито един държавник не се аргументира в България се снабдяваме с олио от Украйна,  Русия ли?

Помним, че в Добрич работеше най-големият завод за слънчогледово олио, маргарин и други продукти при добива на слънчогледовото масло. След това заводът бе приватизиран, а по-късно заради корупция на българските власти /обяснението на собствениците на предприятието и част от тогава работещите в завод “Калиакра”/ фирмата бе изместена в съседна Румъния. Добричка област, най-големият производител на слънчоглед, практически се пръвърна в колония за суровини на “Калиакра” в Румъния. А този завод произвеждаше и произвежда най-качественото рафинирано слънчогледово масло на пазара в България. Същата тази България, която днес панически изкупува олио от магазините, в някои от които дори няма и бутилка.

Според информации в различни сайтове в същото време кораби с олио от Русия пътуват за турски пристанища.